EVROPA SE BOJI NAŠEG ODGOVORA Matvijenko poručila: Izgubiće više nego mi

Милица Шкорић
Milica Škorić

23. 04. 2024. u 08:19

POTENCIJALNO konfiskovanje ruske imovine uništiće globalnu ekonomiju, u Evropi shvataju da se to ne sme uraditi, izjavila je predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.

ЕВРОПА СЕ БОЈИ НАШЕГ ОДГОВОРА Матвијенко поручила: Изгубиће више него ми

Foto: Kremlin

- Ovo će, u principu, biti korak bez presedana u svetskoj istoriji, koji će jednostavno razoriti globalnu ekonomiju. Uništiće poverenje u svetsku privredu. I, naravno, to je apsolutno nelegitiman, protivzakonit potez. I u Evropi svi shvataju da se to ne sme uraditi - rekla je Matvijenko u intervjuu generalnom direktoru međunarodne medijske grupe „Rosija sevodnja“.

Ona je takođe istakla da Rusija ima pripremljen odgovor na zaplenu suverene ruske imovine i da su senatori spremni da bez odlaganja razmotre odgovarajući predlog zakona koji se odnosi na uzvratne mere.

Prema njenim rečima, Evropljani znaju da će u slučaju konfiskovanja ruske imovine, odgovor Moskve biti oštar i adekvatan.

- Evropljani će izgubiti više nego mi, i oni se, naravno, toga boje. Posebno zbog njihove ekonomije koja se urušava - ocenila je Matvijenko.

Ona je, takođe, u vezi sa tim, podsetila na reči ruskog predsednika Vladimira Putina, upućene Evropljanima – „danas mi, sutra vi“.

Matvijenko je još objasnila da Amerikanci svojom spoljnom politikom žele da potisnu Evropu i smanje njenu konkurentnost za koju Vašington nije zainteresovan.

Predstavnički dom američkog Kongresa je prethodno većinom glasova usvojio predlog zakona o izdvajanju 61. milijarde dolara Ukrajini, kao i predlog zakona, koji uključuje odredbu o konfiskovanju suverene imovine Moskve u korist Kijeva.

Neprijateljske zemlje od februara 2022. godine uvode Rusiji sankcije, u okviru kojih su bila zamrznuta kako suverena imovina, tako i sredstva privatnih investitora.

Zamrznuto je oko 300 milijardi dolara deviznih rezervi. Gotovo odmah su počeli razgovori stranih zemalja o zapleni ove imovine u različite ciljeve. U oktobru 2022. godine lideri Evropske unije naložili su Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznute imovine u cilju finansiranja Ukrajine.

BONUS VIDEO: MISIJA REALIZOVANA - Posade helikoptera Mi-35 i Mi-8 izvršavaju borbene zadatke u Severodonjecku

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)