ŠAMAR IZ EVROPE ZA UKRAJINU: Ove zemlje neće da pošalju "patriot" Kijevu

Novosti online

23. 04. 2024. u 16:54

NEKE evropske zemlje ne žele da šalju Ukrajini savremene sisteme PVO „patriot“ iz svojih arsenala, piše francuski list „Mond“, pozivajući se na neimenovanog nemačkog diplomatu.

ШАМАР ИЗ ЕВРОПЕ ЗА УКРАЈИНУ: Ове земље неће да пошаљу патриот Кијеву

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Evropska unija i NATO se slažu da Ukrajina trenutno nema dovoljno sistema PVO za zaštitu svojih teritorija i linije fronta, ali dok neke zemlje, poput Nemačke, povećavaju isporuke, druge ne žure sa tim, piše list.

- Neke zemlje ne žele da se rastaju (sa sistemima "patriot") - rekao je izvor lista.

Kako je precizirano, diplomata je imao u vidu Veliku Britaniju, Španiju, Holandiju i Poljsku. Na primer, Varšava želi da sačuva svoju PVO jer se nalazi u susedstvu Ukrajine i Belorusije.

Foto: AP

Autor članka ističe da ni Francuska trenutno ne može da garantuje da će u skorije vreme isporučiti Kijevu sisteme „samp/t“, italijansko-francuski pandan „patriota“.

„Radimo na tome, ali ne možemo tako brzo da očekujemo odgovor“, rekao je francuski izvor.

Uprkos tome što je Ukrajina od početka specijalne operacije dobila od zapadnih saveznika veliki broj sistema PVO, trenutno Kijev nema dovoljno tehnike da osigura zaštitu cele teritorije zemlje. Pored toga, deo sistema PVO uništen je tokom dve godine borbi, navodi list.

Po rečima šefa odeljenja za vazduhoplovstvo sa Instituta za strategiju i odbranu na Univerzitetu u Lionu Johana Mišela, sa dovoljnim brojem sistema PVO Ukrajina bi uspela da zamrzne sukob, iako ne bi ostvarila isti nivo zaštite od napada dronovima i raketama kao Izrael.

Foto Tanjug/AP

Ministarstvo odbrane Nemačke saopštilo je 13. aprila da će Berlin uskoro poslati Ukrajini još jedan sistem „patriot“ iz arsenala Bundesvera. Do sada je Kijev dobio od Nemačke dva sistema „patriot“. Ukrajinske vlasti redovno ističu da nemaju dovoljno sistema PVO i raketa za njih i traže od Zapada da isporuči nove sisteme i municiju.

O temi snabdevanja Ukrajine PVO sistemima bilo je reči i na sastanku ministara spoljnih poslova G7, koji je održan na italijanskom ostrvu Kapri od 17. do 19. aprila. U njihovom saopštenju se navodi da zemlje G7 nameravaju da ojačaju PVO Ukrajine i povećaju pomoć Kijevu u sferi bezbednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)