RAT U UKRAJINI: Vri u Donbasu, VSU krpi rupe sa nespremnim jedinicama, Rusi napreduju na više pravaca; SAD poslale trupe (MAPA/VIDEO/FOTO)

Novosti online

25. 04. 2024. u 07:27 >> 01:16

RAT u Ukrajini – 792. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ври у Донбасу, ВСУ крпи рупе са неспремним јединицама, Руси напредују на више праваца; САД послале трупе (МАПА/ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug

 

Izveštaj sa fronta: Gori front u Donbasu, VSU krpi rupe sa nespremnim jedinicama, Rusi napreduju na više pravaca (MAPA/VIDEO)

Ruske trupe nastavljaju da metodično gađaju protivničke ciljeve. U Smeli u Čerkaskoj oblasti, u Balakleji u Harkovskoj oblasti i u Udačnom, na teritoriji privremeno okupiranog dela DNR, oštećena je železnička infrastruktura, a na periferiji Dnjepropetrovska meta je bila teritorija jednog od bivše vojne jedinice, novonaseljene ukrajinskim oružanim snagama.

Ilustracija telegram rybar


U pravcu Hersona nema promena, ali su Oružane snage Ukrajine pojačale granatiranje sela, a ima i žrtava. U pravcu Zaporožja, ruska vojska je napredovala malo istočnije od Rabotina u ovoj oblasti, ruske jedinice su uništile nekoliko oklopnih vozila, uključujući još jedno nemačko borbeno vozilo pešadije Marder;


U sektoru Južnog Donjecka primetno su se pojačale borbe na periferiji Urožajnoga. Tokom dana ruske trupe su napredovale nekoliko stotina metara. Možda je došlo vreme da se intenziviraju borbe u ovoj oblasti, sa ciljem da se front izravna do Velike Novoselke. Sada je oko 7 km u pravoj liniji.



Na Donjeckom frontu vode se očajničke borbe za Krasnogorovku. Informacije o napadu ruske vojske na vatrostalnu fabriku su kontradiktorne; Prema jednoj verziji, Oružane snage Ukrajine su se povukle iz pogona, prema drugoj, verovatnijoj, Oružane snage Rusije su ušle na teritoriju i učvrstile se, Oružane snage Ukrajine su na mestu. Ruske trupe definitivno aktivno proširuju zonu kontrole na jugu i istoku grada. Artiljerijska aktivnost je van plana sa obe strane, a radi i ruska avijacija. Lokalne bitke su u Nevelskom i Pobedi, nema vesti. Od Novomihajlovke ruske jedinice napreduju ka Konstantinovki, zaobilazeći Paraskovijevku sa boka. Sasvim je moguće da će vojska zahavatiti ovu farmu u klješta i potisnuti garnizon još dalje na zapad.

Ilustracija telegram rybar



Na Avdejevskom pravcu, sva pažnja je posvećena odseku Očeretino. U samom Očeretinu se čiste periferije i privatni sektor (porodične kuće). Sa levog boka ruske jedinice javljaju potpuno zauzimanje Novobahmutovke i juriš na Solovjevo. Malo je rano govoriti o potpunoj kontroli nad selom, ali to je stvar bliske budućnosti. Još jedan korak ka oslobođenju DNR. Sa linija borbe javljaju da dok se ova sela raščišćavaju, isturene jedinice zabijaju još jedan klin po grebenu vododelnice prema selu Progres, tik uz železničku prugu. U Novokalinovu se vode teške borbe na desnom boku, ruske trupe pokušavaju da probiju odbranu sa juga. Od Očeretina, ruske trupe su preuzele kontrolu nad delom autoputa. U Berdičima i u rejonu Semjenovke, ostaci jedinica Oružanih snaga Ukrajine pružaju žestok otpor. Vode se intenzivne borbe u Netajlovu i Umanskom, bez napretka.

Ilustracija telegram rybar



Na Artjomovskom frontu još uvek postoji poziciona faza bitke za Časov Jar, koja se oseća kao pauza pred juriš. Oružane snage Ukrajine prikupljaju rezerve, jačaju položaje i miniraju. Ruske oružane snage krče šume oko mikrookruga Kanal i mikrookruga Novoje. Bilo je manjih taktičkih uspeha u oblasti Klešćejevke. VSU aktivno koristi bespilotne letelice, mi koristimo avijaciju i artiljeriju. Ljudi sa terena izveštavaju da su ruski vazdušni udari toliko intenzivni da od dronova grad izgleda prazan — VSU sedi u podrumima.


Na Severskom, Krasnolimanskom i Kupjanskom pravcu nema vesti.

 

Pentagon: Krim je odobrena meta za ATACMS rakete

Pentagon je priznao da će Ukrajina moći da koristi nedavno isporučene rakete „atakams“ dugog dometa za napade na Krim, piše list „Njujork tajms“, pozivajući se na zvaničnike vojnog resora.

Kako je precizirano, cilj korišćenja sistema dugog dometa biće „stvaranje većeg pritiska“ na poluostrvo.

 

Tanjug

Očeretino palo, palo i Novokalinovo, šta je sledeće

Položaj ukrajinske vojske u delu Donjecke Narodne Republike (DNR) nastavlja da se ubrzano pogoršava svakim danom. Nakon zauzimanja sela Očeretino, koje je na dominantnoj visoravni, ruske oružane snage su, ubrzo po povlačenju ukrajinskih snaga, uspele da zauzmu i nekoliko obližnjih naselja.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinci neće u rat

Više od dve trećine Ukrajinaca, njih 72 odsto zna za nekoga ko pokušava da izbegne mobilizaciju, koju su ukrajinske vlasti nedavno pooštrile, pokazala je anketa koju su od 21. do 27. marta sproveli Fond „Demokratske inicijative“ i Centar Razumkov.

 

Zelenski traži NATO avijaciju da ga štiti

U apelu zapadnim saveznicima, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je na snažan stav, sličan onom u Izraelu i okolnom regionu. Zelenski je izrazio svoj zahtev tokom intervjua za Fox News, istaknuti američki medij.

Foto: Tanjug/AP

 

Peskov: Amerika do lakata u krvi u Ukrajini

Umešanost SAD u sukob u Ukrajini potvrđuju isporuke raketa dugog dometa Kijevu, izjavio je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Foto: Profimedia

 

Rusija: Mirovna formula Zelenskog besmislena

Rusija ne vidi smisla da učestvuje u mirovnim događajima o Ukrajini, koji se zasnivaju na mirovnoj formuli Vladimira Zelenskog, koja se sastoji od ultimatuma Moskvi bez ikakvog uzimanja u obzir stvarne situacije na terenu, izjavio je za Sputnjik ruski ambasador u Bernu Sergej Garmonjin.

-Ovaj pristup (Formula mira Zelenskog) je potpuno izvan stvarnosti i ne može poslužiti kao osnova za početak pregovora. Besmisleno je razgovarati sa Rusijom jezikom ultimatuma. Ne vidim smisla da se učestvuje u bilo kakvi događajima koji promovišu ovakvu „formulu“, kijevskog režima koji je na izdisaju, rekao je on.

 

Najvažnije sa novog brifinga MO Rusije: Uništeno više od 23.000 dronova, stradalo 5 brigada VSU i strani plaćenici

Ruska vojska je od početka specijalne vojne operacije uništila više od 23.000 ukrajinskih dronova;

Tokom prethodnog dana, ruski sistemi PVO oborili su 200 dronova ukrajinske vojske;

Grupa „Istok“ zauzela je povoljnije položaje, Ukrajina je izgubila do 90 vojnika;

Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana izgubila do 350 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Centar“;

Ruske snage nanele su poraz plaćenicima "Legije stranaca";

Grupa „Zapad“ uazuela je povoljnije položaje i porazila živu silu i tehniku pet brigada ukrajinske vojske;

Grupa „Dnjepar“ je za jedan dan porazila živu silu i tehniku pet ukrajinskih brigada, poginulo je do 30 ukrajinskih vojnika.

 

Moskva tvrdi: Teroristički napad na Krokus siti hol finansiran kriptovalutama

Državljani više zemalja bili su uključeni u organizovanje terorističkog napada na Krokus siti hol u Moskvi, posebno putem finansiranja tog napada kriptovalutama, izjavio je šef ruske Federalne službe za finansijski nadzor Jurij Čihančin.

Kremlj: Američke rakete neće promeniti ishod rata

Kremlj je saopštio da isporuka američkih balističkih raketa dugog dometa (ATACMS) Ukrajini neće promeniti ishod rata, ali će stvoriti više problema Kijevu. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da su SAD direktno uključene u ovaj sukob.

"Ovo neće suštinski promeniti ishod specijalne vojne operacije. Postići ćemo svoj cilj, ali će to  izazvati više problema za samu Ukrajinu“.

Lukašenko: Sazreli uslovi za početak pregovora

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je na ukrajinskoj liniji fronta došlo do zastoja, istakavši da su sazreli uslovi za početak mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Lukašenko je rekao da bi preliminarni tekstovi o kojima su ruski i ukrajinski zvaničnici razgovarali u Turskoj u prvim nedeljama rata, mogli da posluže kao polazna tačka za pregovore.

Beloruski predsednik je, takođe, rekao da bi moglo doći do "apokalipse" ako bi Rusija upotrebila nuklearno oružje kao odmazdu za akcije Zapada. 

Naglasio je i da je "nekoliko desetina" ruskog taktičkog nuklearnog oružja raspoređeno u Belorusiji.

Zaharova: Besmisleni razgovori o prekidu rata bez učešća Rusije

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da su bilo kakvi razgovori o okončanju sukoba u Ukrajini besmisleni, bez ruskog učešća.

Zaharova je, takođe, rekla da mirovna formula ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koja poziva na potpuno povlačenje ruskih snaga sa svih teritorija koje su zauzele – ne približava mir, već produžava sukob.

„Abramsi su prioritetna meta“

Ruski operater dronova objašnjava kako je uništen ukrajinski „abrams“ na avdejevskom pravcu:

Eks tvrdi: Ukrajinci poslali nespremne vojnike zbog napredovanja ruske vojske

Komandanti Oružanih snaga Ukrajine poslali su nespremnu brigadu u Očeretino zbog brzog napredovanja ruske vojske, piše vojni kolumnista Dejvid Eks u članku za „Forbs“

„Da biste razumeli koliko su ukrajinski komandanti sada uplašeni, obratite pažnju na brigadu koju su bacili u proboj severno i zapadno od Očeretina — 100. mehanizovanu brigadu. To je jedna od najnovijih i najslabije opremljenih u ukrajinskoj vojsci, i čini se da nije prilagođena za pružanje pomoći na liniji fronta po naređenju komande“, navodi se u članku.

Ekspert je ukazao i na brzinu ulaska ruske vojske u Očeretino, upozoravajući da bi gubitak tih pozicija mogao da dovede do kolapsa odbrane ukrajinske vojske u oblasti Avdejevke.

Pomoć SAD Ukrajini jedna od glavnih tema u svetskim medijima

Predlog zakona o pomoći Ukrajini koji je potpisao američki predsednik Džozef Bajden jedna je od glavnih tema u svetskim medijima:

- „Fajnenšel tajms“ piše da je američka vojska unapred pripremila značajan deo naoružanja i tehnike za slanje, zbog čega sada brzo mogu biti isporučeni Ukrajini;

- „Vašington post“ ističe da potpisivanje predloga zakona, kao i skrivanje činjenice o slanju raketa „atakams“ Kijevu, bez javnog objavljivanja, verovatno ukazuju da je Vašington prevazišao „period političke paralize“ i spreman je da obnovi svoju inicijativu za podršku Ukrajini;
- „Vol strit džurnal“ : Čak i sa novim zalihama oružja, Kijev će imati dovoljno sredstava da tokom ove godine „samo održi trenutno stanje“ na frontu. Nema govora ni o kakvom povratku teritorija, navodi list.

Ukrajina: 6 povređenih i oštećena železnička infrastruktura u Čerkaškoj oblasti

Najmanje šest osoba je povređeno a železnička infrastruktura je oštećena u ruskom vazdušnom napadu na Čerkašku oblast, rekao je regionalni guverner Igor Taburet.

Portparol ukrajinskih vazdušnih snaga Ilija Jejlaš izjavio je da se napad desio u gradu Smila i da je korišćena raketa "Iskander-K", prenosi Rojters.

U eksploziji je oštećeno još 47 privatnih domova i polomljeni su prozori na obližnjem soliteru, a ukrajinska vazdušna odbrana oborila je nekoliko dronova, naveo je Taburet na svom Telegram kanalu.

On je dodao da su angažovane ekipe za vanredne situacije.

U Zaporoškoj oblasti poginule dve osobe

Dve osobe poginule su kada je dron pogodio njihov automobil u selu Novokarlovka u Zaporoškoj oblasti, saopštio je regionalni guverner Evgenij Balicki.Prema njegovim

rečima, poginuli su muž i žena koji imaju četvoro dece, prenosi RIA.

On je naložio da se o deci u ovom teškom periodu pruži socijalna i psihološka pomoć. Hitne službe su na licu mesta.

Baku ništa ne može učiniti za Kijev?

„Ništa, apsolutno ništa“ - odgovorio je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev na pitanje šta bi Baku mogao da učini za Kijev u pogledu pružanja vojne pomoći.

 Ukrajina je više puta tražila od Azerbejdžana da joj pošalje naoružanje, ali su azerbejdžanske vlasti svaki put odbijale da to učine.

Udar u zoni odgovornosti grupe snaga „Istok“

Kako javlja Sputnjik, posade lovaca-bombardera Su-34 napale su položaje i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe snaga „Istok“.

Napad na Čerkašku oblast – oštećena infrastruktura, ima povređenih

Najmanje šest osoba je povređeno u ruskom vazdušnom napadu na Čerkašku oblast, saopštio je regionalni načelnik Igor Taburec.

Prema njegovim tvrdnja, oštećena je kritična infrastruktura, dok su hitne službe na licu mesta.

Formira se "zaštitna kupola" iznad Zaporoške oblasti

Ruski sistemi S-300, „pancir“ i druga sredstva PVO u sastavu grupe „Dnjepar“ formiraće „zaštitnu kupolu“ iznad Zaporoške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako je precizirano, za likvidiranje ukrajinskih vojnih ciljeva ruske snage koriste i sisteme „buk-M2“.

Reč je o sistemu koji je namenjen za obaranje aviona strateške i taktičke avijacije, helikoptera, krstarećih raketa, navođenih avijacionih bombi i drugih.

Zelenski osuđuje Ukrajinu na potpuno uništenje

Odbijanjem pregovora i zahtevima za isporuke velike količine naoružanja Vladimir Zelenski osuđuje Ukrajinu na potpuno uništenje, rekao je bivši švajcarski obaveštajac i savetnik NATO, pukovnik Žak Bo u intervjuu za Jutjub kanal "Danijel Dejvis/Dip dajv".

FOTO: Tanjug/AP

"Sve dok se Zelenski ne odluči za rešavanje situacije mirnim putem .... čak i da dobiju sve što je ostalo na Zapadu, to neće ništa promeniti. Jer nivo obučenosti i volja vojnika opadaju. I posledica toga biće potpuno uništenje Ukrajine", rekao je on i dodao da nikakvo čudo od oružja ne može da spase vojsku jer je ona praktično izgubila borbenu gotovost.

SAD već poslale Ukrajini balističke rakete dugog dometa

Ukrajina je počela da koristi balističke rakete dugog dometa protiv ruskih snaga, koje su tajno obezbedile SAD, potvrdili su američki zvaničnici.

Oružje je bilo deo paketa pomoći od 300 miliona dolara koji je odobrio američki predsednik SAD Džo Bajden u martu i stiglo je ovog meseca.

Oni su već korišćeni bar jednom za gađanje ruskih ciljeva na Krimu, prenose američki mediji.

SAD su prethodno isporučile Ukrajini verziju vojnog taktičkog raketnog sistema srednjeg dometa (ATACMS), ali nisu bile voljne da pošalju bilo šta moćnije, delimično zbog zabrinutosti zbog kompromitovanja vojne spremnosti SAD.

Međutim, navodi se da je Bajden u februaru tajno dao zeleno svetlo za slanje sistema dugog dometa, koji može da ispaljuje rakete na udaljenosti do 300 kilometara.

Rjabkov: Ako se u Poljskoj pojavi NATO nuklearno oružje, gađaćemo ga

NATO nuklearno oružje u Poljskoj biće jedna od primarnih meta Rusije, ako tamo bude raspoređeno, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Potezi u ovom pravcu neće doneti veću bezbednost (za Poljsku ili druge nacije koje imaju takvo oružje)“, citirao je Tas Rjabkova.

Foto: Jutjub/DW News/Attitude Trending

Podsećamo, ukrajinski dronovi pogodili su energetske objekte u ruskoj Smolenskoj oblasti, saopštile su tamošnje vlasti. Izvor ukrajinskih obaveštajnih službi rekao je da Kijev nastavlja da efikasno uništava vojnu infrastrukturu i logistiku koja obezbeđuje gorivo ruskoj vojsci.

Kijev tvrdi i da su ukrajinske bespilotne letelice pogodile i oštetile veliku rusku čeličanu u regionu Lipecka.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije navodi da su ruske snage uništile pogon za proizvodnju dronova.

Moskva navodi i da su ruske trupe zauzele veliko uporište ukrajinske vojske na periferiji grada Časov Jara, koji je već pod ruskom kontrolom.

Predsednik SAD Džo Bajden potpisao je zakon koji obezbeđuje 61 milijardu dolara američke pomoći Ukrajini.

Ruska komesarka za prava deteta Marija Lvova-Belova kaže da su se Rusija i Ukrajina dogovorile o razmeni dece koja su odvojena od svojih roditelja tokom konflikta između dve zemlje.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)