STUDENTI SKANDIRAJU ''GENOCIDNI DŽO'': Akademci protiv politike SAD prema Izraelu, policija pokušavala da razbije demonstracije (VIDEO)

A.Vojinović

27. 04. 2024. u 07:00

KOLIKO uporan može da bude bunt mladih pokazali su minulih dana studenti u SAD koji danima protestuju u kampusima univerziteta širom zemlje zahtevajući prekid vatre u Pojasu Gaze, gde već pola godine bukti rat između Izraela i palestinske grupe Hamas.

СТУДЕНТИ СКАНДИРАЈУ ГЕНОЦИДНИ ЏО: Академци против политике САД према Израелу, полиција покушавала да разбије демонстрације (ВИДЕО)

Tanjug

Uprkos jakim policijskim snagama koje svakog dana hapse na desetine akademaca na različitim fakultetima pokušavajući da razbiju uzavrele proteste, demonstranti ne odustaju od okupljanja. Pored obustave oružanih borbi u palestinskoj enklavi, studenti pritiskaju uprave univerziteta da preseku veze sa Izraelom i kompanijama koje profitiraju od sukoba u Gazi.

Zbog masovnih protesta na uglednim fakultetima uzurpirana je i nastava, dok je univerzitet Južne Karoline u Los Anđelesu otkazao ceremoniju dodele diploma zakazanu za 10. maj iz bezbednosnih razloga. Uprava je odluku donela pošto je više od 90 studenata dan ranije privedeno zbog demonstracija. Ranije je časove uživo obustavila uprava koledža Kolumbija u Njujorku, gde su studenti razapeli prva šatorska krila i u vis podigli transparente sa porukama protiv rata u Gazi. U danima koji su usledili, kao šumski požari razbuktale su se i demonstracije na drugim fakultetima - Jejlu, Prinstonu, Braunu, Berkliju, Emersonu, Indijani, Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT).

Policija je uhapsila 28 studenata na privatnom univerzitetu Emori u Atlanti koji nisu želeli da napuste protest. Na koledžu Emerson u Bostonu organi reda su tokom noći priveli 108 akademaca. Nezadovoljni studenti sa Kolumbije su izviždali predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa Majka Džonsona, koji je došao da pritisne upravu da reši situaciju koja preti da izmakne kontroli.

- Ne idemo nigde dok se naši zahtevi ne ispune - rekao je Himani Džejms, student na Univerzitetu Kolumbija.

Džonson, koji do njujorškog fakulteta stigao samo par dana otkako je uspeo da ubedi kolege u Donjem domu da usvoje nacrt zakona o slanju 95 milijardi dolara Ukrajini, Izraelu i Indo-Pacifiku, pozvao je predsednika Kolumbije Minuša Šafika da podnese ostavku "ako ne može odmah da uvede red u ovaj haos", preneo je Si-En-En.

- Naš osećaj je da nisu reagovali na uspostavljanje reda u kampusu. Ovo je opasno. Ovo nije slobodno izražavanje. Ovo nije Prvi amandman. Oni prete, zastrašuju - rekao je Džonson, dodavši da će pozvati predsednika SAD Džoa Bajdena da interveniše i uključi Nacionalnu gardu da obuzda proteste.

Bunt i u Parizu

NA desetine studenata juče je održalo protest u glavnoj zgradi Instituta za političke studije u Parizu. Francuski akademci su skandirali propalestinske slogane i nosili transparente sa porukama na "okončanje genocida u Gazi". Ranije ove nedelje, pariska policija uklonila je prvu grupu studenata koji su blokirali pristup univerzitetu, što su francuski levičari osudili. Institu za političke studije u Parizu je jedan od najbolje rangiranih univerziteta u Francuskoj i ima jake veze sa koledžom Kolumbija u Njujorku, epicentru studentskih protesta.

Studenti su se obrušili i na šefa Bele kuće zbog njegove podrške Izraelu, nazvavši ga "Genocidni Džo". Iako je Bajden juče otišao u Njujork, u njegovom rasporedu nije bila zakazana poseta studentskom gradu. Lider demokrata koji se bori za drugi mandat i ranije se sučavao sa pritiskom javnosti zbog humanitarne krize u Pojasu Gaze.

Izraleski premijer Benjamin Netanijahu javno je kritikovao proteste u SAD, nazvavši ih antisemitskim.

- Ono što se dešava u kampusima američkih koledža je užasno. Antisemitske rulje su preuzele vodeće univerzitete. Oni pozivaju na uništenje Izraela. To se mora zaustaviti. Ono što je sada važno jeste da svi mi koji negujemo naše vrednosti i civilizaciju ustanemo i zajedno kažemo "Dosta je bilo" - poručio je Netanijahu u saopštenju.

U međuvremenu, zbog neslaganja sa američkom politikom prema ratu u Gazi, pljušte ostavke u Stejt departmentu. Portparolka Stejt departmenta na arapskom jeziku Hala Rarit podnela je ostavku, jer se usprotivila politici Vašingtona u vezi za ratom u Gazi. Skoro mesec dana ranije, Anel Šilajn iz biroa za ljudska prava Stejt departmenta dala je otkaz iz istog razloga, dok je zvaničnik Džoš Pol to učinio u oktobru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAMO NA 2 SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana