ZELENI LAŽIRALI FAKTA O NUKLEARKAMA: Skandal u Nemačkoj - Zvaničnici Vlade falsifikatima "gurali"svoju agendu

I.S.

27. 04. 2024. u 17:05

NAJVIŠI zvaničnici vlade nemačkog kancelara Olafa Šolca namerno su falsifikovali izveštaje stručnjaka da bi izgledalo da nuklearna energija više nije održiva u zemlji!

ЗЕЛЕНИ ЛАЖИРАЛИ ФАКТА О НУКЛЕАРКАМА: Скандал у Немачкој - Званичници Владе фалсификатима гуралисвоју агенду

Robert Habek, Foto AP

Ovo je objavio magazin "Ciceron" i time podigao veliku buru. Pokazalo se, naime, da su nemački Zeleni, koji sa Šolcovim socijaldemokratama i liberalima čine vladajuću "semafor koaliciju" u Berlinu, namerno manipulisali zaključcima stručnjaka da bi ih uklopili u svoju ekološku agendu.

U izvrtanju istine, pored Zelenih, prednjačili su eksperti iz ekonomskog resora, pozivajući se na interne dokumente i mejlove do kojih je javnost došla uz pomoć sudskog naloga. "Ciceron" tvrdi da su dugogodišnji zagovornici Zelenih na visokim pozicijama gurali izveštaje pod tepih, ili ih menjali, ako su bili u suprotnosti sa njihovim ideološkim uverenjima i planovima.

Posle katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima u martu 2011. godine, Bundestag je izglasao zatvaranje takvih postrojenja u Nemačkoj. Ovog meseca iz energetske mreže u zemlji isključene su i poslednje tri operativne nuklearne elektrane. "Ciceron" tvrdi da su Patrik Graihen i Štefan Tidov, tadašnji podsekretari u ministarstvima ekonomije i zaštite životne sredine, odigrali ključnu ulogu u nastojanju da se produženje radnog veka nemačkih nuklearnih elektrana prikaže ekstremno riskantnim.

Njih dvojica su se, navodno, urotila da spreče svoje šefove da dobiju uvid u realne tehničke izveštaje koji pobijaju ovu pretpostavku. Kako navodi magazin, dokumenti iz marta 2022. godine jasno ukazuju na to da je, uz značajno smanjenje uvoza ruskog gasa, "produženje radnog veka nuklearnih elektrana moglo da ublaži tešku situaciju u nemačkom energetskom sektoru i spreči da cene naglo porastu uoči dolazeće zime".

Porazne posledice

SA porastom cena energije cenjeni nemački industrijski sektor sve je više tonuo u nezavidan položaj. Došlo je dotle da jedan od tri vodeća proizvođača razmišlja o preseljenju proizvodnje u inostranstvo, što je rezultat takve, katastrofalne politike vlasti, sa poraznim posledicama, pisao je tabloid "Bild".

Vrhuška Zelenih, međutim, nezadovoljna ovim zaključkom, po svemu sudeći, prepravila je dokument, insistirajući na lažnoj tvrdnji da "nastavak rada elektrana nije održiv iz tehničko-bezbednosnih razloga". "Ciceron" tvrdi da je vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek najverovatnije video samo prerađenu verziju izveštaja, a ne i original.

Suočen sa pretnjom od pretećeg energetskog deficita, Šolc je, 17. oktobra prošle godine, naredio da preostale tri nuklearne elektrane ostanu u funkciji tokom cele zime, uprkos upozorenjima koja su stizala iz ministarstava ekonomije i životne sredine. Kako portal primećuje, ukupni trend ka potpunom ukidanju proizvodnje nuklearne energije ostao je, ipak, nepromenjen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! SPAJIĆ JAVNO PRIZNAO: Nikakav problem nije, glasaćemo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici