NIJEDAN ABRAMS NE IDE SA FRONTA: Elitna 47. brigada „Magura“ ne da američke tenkove (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 04. 2024. u 18:22

UKRAJINSKA vojska povlači glavne borbene tenkove američke proizvodnje M1A1 Abrams sa linije fronta, uglavnom zbog pretnji koje predstavljaju ruski dronovi. Ovo saopštenje došlo je od zvaničnika američkog Pentagona.

НИЈЕДАН АБРАМС НЕ ИДЕ СА ФРОНТА: Елитна 47. бригада „Магура“ не да америчке тенкове (ВИДЕО)

Foto MoD Ukrajine

-Široka upotreba dronova na bojnom polju znači da ne postoji otvoreno područje kroz koje možete jednostavno proći bez straha od otkrivanja, rekao je jedan od predstavnika Pentagona.

-Kada razmislite o načinu na koji je borba evoluirala, masovni oklop u okruženju gde su bespilotni vazdušni sistemi sveprisutni može biti u opasnosti, rekao je zvaničnik za AP u intervjuu ove nedelje.

Masovna upotreba dronova na bojnom polju znači da tenkovi i oklopna vozila uopšte više nisu bezbedni, gde god i kad god da su. Sjedinjene Države su isporučile Ukrajini 31 Abrams tokom prošle godine. Ruski izvori tvrde da je minimum trećina ovih tenkova već uništena ili oštećena. Svi gubici su bili u blizini grada Avdijevke u pravcu Donjecka.

UKRAJINCI IH MASOVNO POVLAČE

Tačnije, čini se da Rusi ispunjavaju obećanje koje su dali u prošlosti da će ukloniti sve glavne borbene tenkove tipa Abrams koje su ukrajinske snage dobile od SAD. Za manje od dva meseca, moskovski vojnici su uspeli da unište skoro 30 posto američkih tenkova.

Kako je ranije pisano, Ukrajinci povlače sa fronta preživele tenkova Abrams koje trenutno imaju u svom naoružanju. Amerikanci su rekli da će raditi sa Ukrajincima na pronalaženju načina da ih bezbedno rasporede na bojnom polju u bliskoj budućnosti.

47. MEHANIZOVANA BRIGADA TO PORIČE

Međutim, u novom razvoju događaja, ukrajinski odbrambeni članak na poznatoj stranici navodi da 47. mehanizovana brigada ukrajinske vojske Magura koju čine preživeli iz uništenog Azova i jedna od jedinica koja upravlja tenkovima Abrams, demantuje gore navedene izjave američkih zvaničnika.

-Tenkovi pokazuju odlične rezultate na bojnom polju i nećemo ih skrivati od neprijatelja. Neprijatelj se krije od naših tenkova, a ne naši tenkovi od njega. I što je najvažnije, nećemo ostaviti našu pešadiju bez jake vatrene podrške, saopštila je ukrajinska brigada.

Foto 47th "Magura" Mechanized Brigade

Ukrajinski sajt Defens ekspres prenosi da su gubici Abramsa očekivani “jer su ova oklopna vozila iz očiglednih razloga postala prioritetna meta ruske vojske”.

-Takođe, niko nije očekivao da će promeniti balans na bojnom polju, posebno s obzirom na mali iznos koji je ukrajinska vojska dobila. Osim toga, zapadni tenkovi nisu dizajnirani za napade na neprijateljsku pešadiju, zbog čega su ranjivi u rusko-ukrajinskom ratu, dodaje se u članku.

S obzirom na sve ovo, budućnost ukrajinskih tenkova Abrams je nepoznata jer su američki i ukrajinski izveštaji oprečni i zbunjuju javnost.

Možda je 47. mehanizovana brigada ukrajinske vojske jedina jedinica koja je odbila da skloni svoje tenkove sa prve linije fronta i oglušila se o američka uputstva, međutim, vrlo je verovatno da je u pitanju pokušaj da se relaksira vest s obzirom da je izazvala veliko interesovanje. Na kraju krajeva svi znamo ko odlučuje i ko se pita.

Podsetimo, dok su američki vojni zvaničnici koji su razgovarali za AP rekli da su ruski dronovi glavna pretnja sa kojom se suočavaju ukrajinski tenkovi Abrams, zapravo mnogi gubici su u stvari uzrokovani protivtenkovskim vođenim projektilima.

Jedno uništenje je takođe pripisano ruskom glavnom borbenom tenku T-72B3.

Učinak Abramsa u Ukrajini bio je u najmanju ruku katastrofalan. Bilo je čak i izveštaja o tome koliko se ukrajinska vojska mučila da samo održava i upravlja tenkovima.

SAD će verovatno obezbediti Ukrajini dodatne pakete oklopa za preostale tenkove Abrams. Međutim, ovo neće napraviti nikakvu razliku.

Uprkos nedavnom odobrenju pomoći Ukrajini od 61 milijarde dolara, SAD možda neće obezbediti više tenkova Abrams kijevskim snagama kako bi izbegle dalja uništavanja.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! SPAJIĆ JAVNO PRIZNAO: Nikakav problem nije, glasaćemo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici