EVROPLJANI NEĆE GINUTI ZA DONBAS Borelj: Ne očekujem skori završetak sukoba u Ukrajini

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

28. 04. 2024. u 17:46

ŠEF evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da ne očekuje skori završetak sukoba u Ukrajini, a Evropa bi trebalo da nastavi da pruža vojnu pomoć Kijevu uprkos činjenici da je to skupo za Evropljane.

ЕВРОПЉАНИ НЕЋЕ ГИНУТИ ЗА ДОНБАС Борељ: Не очекујем скори завршетак сукоба у Украјини

Foto AP

- Pošto smo se na početku sukoba obavezali da ćemo podržavati Ukrajinu, moramo nastaviti da je podržavamo sve dok oni ne budu u stanju da se suprotstavljaju i dok (predsednik Rusije Vladimir) Putin ne odluči da prekine rat. Ali to se, nažalost, neće skoro dogoditi -  rekao je Borelj tokom diskusije na konferenciji Svetskog ekonomskog foruma o globalnoj saradnji, ekonomskom rastu i energiji za razvoj.

Prema njegovom mišljenju, oružani sukob može da se nastavi bar do izbora u SAD.

- A mi, paralelno sa time, moramo da nastavimo da podržavamo narod Ukrajine. Evropljani neće ginuti za Donbas, ali možemo pomoći Ukrajincima da ne ginu za Donbas još dugo vremena - dodao je on.

Borelj je rekao da je pitanje koje mnogi u Evropi postavljaju o tome koliko će još novca morati da se potroši na ukrajinski sukob – teško. Međutim, ako se ne pomogne Kijevu, onda će se, prema njegovom mišljenju, „istorija razvijati drugačije“.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavlja „igranje vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, uključujući ne samo isporučivanjem oružja, već i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. U Kremlju su izjavili da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: IZRAELSKI NAPAD -  Vojska gađala više lokacija u južnom Libanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)