EVROPSKA KOMISIJA VODI ISTRAGU PROTIV INSTAGRAMA I FEJSBUKA: Evo šta se zahteva od kompanije Meta

Novosti online

30. 04. 2024. u 13:17

EVROPSKA komisija saopštila je danas da je otvorila formalni postupak povodom sumnje da je kompanija Meta, vlasnica društvenih mreža Instagram i Fejsbuk, prekršila EU Akt o digitalnim uslugama (DSA) tako što nije valjano kontrolisala dezinformacije i umanjila rizike vezane za uticaj tih mreža na "građanski diskurs i izborne procese".

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ВОДИ ИСТРАГУ ПРОТИВ ИНСТАГРАМА И ФЕЈСБУКА: Ево шта се захтева од компаније Мета

Foto: AP

- EK je stvorila sredstva za odbranu evropskih građana od dezinformacija i manipulacija od strane trećih zemalja. Ako sumnjamo na kršenje pravila, mi delamo, rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen i dodala da su ta pravila naročito važna za vreme demokratskih izbora.

- Odbrana naših demokratije je zajednička borba zemlja čamica EU, istakla je Fon der Lajen.

EK je navela u saopštenju da sumnja da Meta ne poštuje svoje obaveze prema obmanjujućim reklamama, kampanjama dezinformacija i "koordinisanom neautentičnom ponašanju", kao i da bi širenje takvog sadržaja moglo da predstavlja rizik po "građanski diskurs, izborne procese, osnovna prava i zaštitu potrošača".

Predmet istrage će biti i algoritam Mete kojim preporučuje svojim korisnicima politički sadržaj, kao i nedostupne alatke kojom bi Meta, uz pomoć treće stranke, vršila "efikasni monitoring građanskog diskursa i izbora".

Meta već ima takvu alatku "CrowdTangle", koja omogućava istraživačima, novinarima i civilnom društvu praćenje izbora, ali je počela da je gasi postepeno, što je protivno smernicama EK za velike internet platforme, odnosno one koje imaju više od 45 miliona mesečnih korisnika, a u saopštenju se napominje da bi uoči izbora takve alatke trebalo da budu ojačane.

Dodaje se da postoji sumnja da Metin mehanizam koji omogućava korisnicima Fejsbuka i Instagrama i da prijave nezakonit sadržaj nije u skladu sa DSA, kao i da ta kompanija nema efikasan sistem za proveravanje žalbi korisnika povodom odluka platformi o uređivanju sadržaja.

EK je navela da traži od Mete da joj u roku od pet radnih dana odgovori šta će učiniti povodom zahteva za punu saradnju i pružanje "svih neophodnih informacija" potrebnih za sprovođenje procene, posle koje će slediti istraga, koja može uključivati traženje dodatnih informacija, sprovođenje intervjua i inspekcija.

BONUS VIDEO: Hrvat iz Bundestaga: Strašno smo pritisnuli Vučića!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove