ZBOG PODRŠKE PALESTINCIMA PRAVAC ZATVOR: U SAD od 18.aprila uhapšeno više od 1.600 demonstranata

I. Stanojević

02. 05. 2024. u 16:09

NA protestima U univerzitetskim kampusima širom SAD, privedeno je oko 300 studenata, a u Los Anđelesu je došlo do sukoba sa kontra-demonstrantima koji su napali propalestinski kampus, pokušavajući da sruše njihove barikade. Gradonačelnica Los Anđelesa Karen Bas, najoštrije je osudila nasilje, a propalestinski demonstranti tvrde da Univerzitet nije sprečio nasilje i da je dozvolio da ih kontra-demonstranti napadnu biber sprejom, buzdovanima, daskama, ciglama i vatrometima.

ЗБОГ ПОДРШКЕ ПАЛЕСТИНЦИМА ПРАВАЦ ЗАТВОР: У САД од 18.априла ухапшено више од 1.600 демонстраната

Foto: Profimedia

Demonstranti su se okupili u više od 30 američkih univerziteta da protestuju zbog sve većeg broja žrtava u ratu u Gazi, zahtevajući od svojih univerziteta da prekinu saradnju sa kompanijama koje posluju sa Izraelom.

Policija je uhapsila nekoliko demonstranata i na Univerzitetu Viskonsin u Medisonu, a u Univerzitetu u Arizoni je saopštila da "raspoređuje hemijsku iritirajuću municiju da rastera nezakonito okupljanje. Univerzitet Braun učinio veliki ustupak demonstrantima, postižući sporazum s njima o uklanjanju kampova sa kampusa u zamenu za formiranje tela na kojem će se glasati o eventualnom prekidu saradnje sa kompanijama iz Izraela.

Policija sa opremom za razbijanje demonstracija ušla je u sredu uveče na kampus univerziteta u Los Anđelesu i naredila propalestinskim demonstrantima da napuste kampus. Na tom kampusu je ranije izbilo nasilje koje su inicirali kontra-demonstranti protiv propalestinskog protesta. Demonstranti su uzvikivali da neće napustiti kampus i delili naočare i medicinske maske protiv suzavca. Navodni nedostatak policije su kritikovale političke vođe i studenti, a u neredima je povređeno 15 demonstranata. "Zajednica treba da oseti da je policija štiti, a ne da dozvoljava drugima da je povrede", rekla je šefica Muslimanskog saveta za javne poslove Rebeka Husaini.

Prema navodima AP, u SAD je od 18. aprila uhapšeno preko 1.600 demonstranata na protestima u kampusima 30 univerziteta širom zemlje. Demonstranti pozivaju univerzitete da prestanu da posluju sa Izraelom ili kompanijama koje, kako kažu, podržavaju rat u Gazi.

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da "je bilo prelepo gledati kako njujorška policija upada u zgradu univerziteta Kolumbija koji su okupirali propalestinski demonstranti, nazivajući ih besnim ludacima i simpatizerima Hamasa". Tramp je, na skupu za predsedničku kampanju u Viskonsinu, ocenio da je "Njujork bio pod opsadom" i pozdravio hapšenje oko 300 demonstranata. Tramp je upozorio publiku na skupu da će njihovi "gradovi i sela prihvatati ljude iz Gaze", govoreći o ranijim navodima medija da administracija predsednika Džozefa Bajdena planira da primi izbeglice iz Gaze.

Policija ubila učenika

AMERIČKA policija, ubila je u sredu učenika ispred srednje škole u Viskonsinu pošto je dobila dojavu da se tu nalazi naoružana osoba, saopštio je Džoš Kol, tužilac te američke savezne države. Policija kaže da nema više osumnjičenih i da niko nije povređen "osim napadača". Kol je odbio da odgovori na pitanja novinara o tome da li je učenik otvorio vatru i pokušao da uđe u školu. Upravnik školskog okruga Maunt Horeb, Stiv Salerno kaže da je, bez nedavnih napredaka u bezbednosti, "ovo mogla da bude daleko veća tragedija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove