OFANZIVA NA RAFU JE ODUSTAJANJE OD TALACA: Šolc i Netanijahu razgovarali telefonom

I. Stanojević

02. 05. 2024. u 16:12

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc i izraelski premijer Benjamin Netanijahu, razgovarali su juče telefonom o sukobu između Izraela i Hamasa, uključujući mogući prekid vatre. Dvojica zvaničnika, razmatrala su dalje napore da se oslobode svi taoci koje drži Hamas, a bilo je reči i o slanju humanitarne pomoći u Pojas Gaze. Prethodno je Vasilij Nebenzja, stalni ruski predstavnik u UN, na sastanku Generalne skupštine UN, poručio da "bi prijem Palestine u UN izjednačio početne pregovaračke pozicije dveju strana, jer je Izrael 1949. godine postao punopravni član UN".

ОФАНЗИВА НА РАФУ ЈЕ ОДУСТАЈАЊЕ ОД ТАЛАЦА: Шолц и Нетанијаху разговарали телефоном

Tanjug

Nebenzja je ukazao da palestinsko-izraelski sukob nema i ne može imati vojno rešenje, da se moraju prekinuti neprijateljstva i stvoriti određeni uslovi za postizanje primirja. "Nasilje rađa nasilje", naveo je i pozvao na nezavisnu međunarodnu istragu o nedavno otkrivenim masovnim grobnicama u Pojasu Gaze da bi se počinioci priveli pravdi. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ranije je pozvao na hitnu istragu međunarodnih istražitelja masovnih grobnica u Pojasu Gaze da bi se utvrdile okolnosti smrti stotina Palestinaca.

Dok su lideri razgovarali o mogućem prekidu vatre, demonstranti u Tel Avivu, blokirali su auto-put Ajalon, pozivajući izraelsku vladu da sa Hamasom postigne dogovor o oslobađanju talaca, otetih u napadu te grupe na Izrael 7. oktobra, prošle godine. Protest predvode porodice otetih, a u saopštenju organizatora, poručeno je da najavljena izraelska kopnena ofanziva na grad Rafu na jugu Gaze, "znači napuštanje života talaca", prenosi Tajms of Izrael.

- Posle godine obećanja da će taoci biti vraćeni vojnom akcijom, svi razumemo da je dogovor jedini način da spasimo one koji mogu biti spaseni - piše u saopštenju i, u poruci Netanijahuu, dodaje da ne poklekne pod pritiskom ekstremista koji koriste taoce kao izgovor za nastavak rata.

Izraelski lider je, u utorak, na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, rekao da sa Hamasom nije moguć dogovor kojim bi rat bio okončan i da će se invazija na Rafu desiti bez obzira na sve.

 

Kolumbija zapretila

POŠTO je kolumbijski predsednik Gustavo Petro u sredu najavio da će njegova zemlja prekinuti diplomatske veze sa Izraelom, izraelski šef diplomatije, Israel Kac, ocenio je da je kolumbijski lider "antisemita i pun mržnje". Kac je ukazao na to da su odnosi Izraela i Kolumbije "oduvek bili bliski. "Nijedan antisemitski predsednik pun mržnje to neće promeniti", poručio je Kac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Na ovom ostrvu sve je po definiciji savršenog odmora!