"ŠTO STE BLIŽE RATNOJ ZONI, TO JE VEĆA CENA KOJU PLAĆATE" Orban: Mađarska će povećati izdvajanja za odbranu, ako se rat u Ukrajini produži

Tanjug

03. 05. 2024. u 10:13

MAĐARSKA će morati da poveća potrošnju na odbranu i sledeće godine ako se rat u Ukrajina produži i 2025. godine, smanjujući na taj način iznos raspoloživih sredstava za ostale troškove, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

ШТО СТЕ БЛИЖЕ РАТНОЈ ЗОНИ, ТО ЈЕ ВЕЋА ЦЕНА КОЈУ ПЛАЋАТЕ Орбан: Мађарска ће повећати издвајања за одбрану, ако се рат у Украјини продужи

Foto: Tanjug/AP

Orban je za državni rekao radio da, ako se rat u Ukrajini produži do 2025. godine, nivoi izdvajanja za odbranu Mađarske za 2023. i 2024. godinu neće biti dovoljni i moraće da budu povećani, prenosi agencija MTI.

Orban je naveo da je zabrinut za budućnost Evrope i da mađarska vlada neće dozvoliti da Mađarska bude prisiljena da u uđe u rat treći put, nakon što je učestvovala u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Premijer Mađarske smatra da je potrebno evropsko bezbednosno rešenje koje uključuje Rusiju i da je od rata u Ukrajini najviše profitirala američka vojna industrija, pošto su SAD uputile najveću vojnu pomoć Kijevu.

- Naše istorijsko iskustvo sa ratom je da možete samo izgubiti. Što ste bliže ratnoj zoni, to je veća cena koju plaćate - naveo je Orban.    

Mađarska je znatno povećala izdvajanja za odbranu prošle godine i to na 2,43 odsto BDP-a, što je iznad dva odsto, na šta su se obavezale članice NATO-a, navodi MTI.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Filipini, SAD i Francuska u Zapadnom filipinskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove