NATO SE SPREMA ZA POTENCIJALNI SUKOB SA RUSIJOM: Zaharova kritikovala vojnu vežbu u blizini ruske granice

Novosti online

04. 05. 2024. u 11:59

VEŽBA NATO "Stameni branilac" ukazuju na to da se alijansa priprema za "potencijalni sukob" sa Rusijom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

НАТО СЕ СПРЕМА ЗА ПОТЕНЦИЈАЛНИ СУКОБ СА РУСИЈОМ: Захарова критиковала војну вежбу у близини руске границе

Foto: Profimedia

- Trenutno se u blizini granica Rusije odvija najveća NATO vežba 'Stameni branilac'", navela je Zaharova u saopštenju koje je objavilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova. 

Ona je navela da se prema njihovom scenariju, uvežbavaju koalicione akcije protiv Rusije korišćenjem svih instrumenata, uključujući hibridno i konvencionalno naoružanje. 

 -Moramo priznati da se članice NATO ozbiljno spremaju za 'potencijalni sukob' sa nama, o čemu, inače, otvoreno govore visoki predstavnici NATO, istakla je Zaharova.

Na severu Švedske u četvrtak je počela velika NATO vežba "Stameni branilac" u okviru koje se uvežbava podrška američkim jedinicama u uslovima njihovog prebacivanja u severni deo Skandinavije.

Američke jedinice prebacivaće se iz Norveške preko Švedske u Finsku u roku od nekoliko dana. 

Severnim putevima Švedske kretaće se vojne kolone duge nekoliko kilometara, koje se sastoje od približno 200 vojnih vozila i 1.600 vojnika. 

Istovremeno, Šveđani moraju da obezbede transport i bezbednost na putu trupa preko Atlantskog okeana do severnog dela Skandinavije.

Vežbe ''Stameni branilac'' najveća su vojna vežba od Drugog svetskog rata, u kojima učestvuje oko 90.000 vojnika iz zemalja članica NATO.


BONUS VIDEO: TRENING POŽELjAN I U POZNIM GODINAMA: Genetske predispozicije utiču na izgled

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove