SLANJEM ZAPADNIH TRUPA POČEO BI TREĆI SVETSKI RAT Fico osvežio pamćenje Makronu: Ukrajina nije u NATO

Милица Шкорић
Milica Škorić

04. 05. 2024. u 20:14

NATO nema opravdanje da pošalje svoje trupe u Ukrajinu, jer ta zemlja nije članica Alijanse, izjavio je slovački premijer Robert Fico.

СЛАЊЕМ ЗАПАДНИХ ТРУПА ПОЧЕО БИ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ Фицо освежио памћење Макрону: Украјина није у НАТО

Foto: Profimedia

Njegove izjave usledile su nakon intervjua francuskog predsednika Emanuela Makrona za "Ekonomist" ranije ove nedelje, u kojem je ponovo odbio da isključi potencijalno raspoređivanje NATO vojnika u Ukrajini.

Pitanje raspoređivanja trupa iz bloka predvođenog SAD u Ukrajinu bi bilo pokrenuto "ako bi Rusi probili linije fronta" i "ako bi Kijev zatražio pomoć od NATO-a", rekao je on.

Fico je u četvrtak u slovačkom parlamentu rekao da izjave poput Makronove približavaju svet trećem svetskom ratu.

- Ukrajina nije članica NATO-a - podsetio je on francuskog predsednika. Makron ne govori u ime celog bloka i njegove reči o mogućem upućivanju trupa u Ukrajinu nisu "ničiji stav osim francuskog", dodao je premijer.

- Slovačka nema nikakve veze sa ratom u Ukrajini i dozvolite mi da pošaljem jasnu poruku celoj Slovačkoj: ko god da nas bude pitao, nijedan slovački vojnik neće kročiti preko slovačko-ukrajinske granice - poručio je Fico.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je u petak da bi ulazak članica NATO-a u Ukrajinu predstavljao "opasnu eskalaciju".

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto ponovio je reči slovačkog premijera, upozoravajući da bi takav potez "mogao da dovede do trećeg svetskog rata".

Otkako je u oktobru 2023. postao premijer Slovačke, Fico je preokrenuo politiku prethodne vlade o snabdevanju Ukrajinom oružjem i insistirao da bi trebalo da postoji diplomatsko rešenje za sukob između Moskve i Kijeva.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da ne šalje trupe u Ukrajinu. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napisala je u petak na Telegramu da od NATO snaga "neće ostati ništa" ako budu poslate na liniju fronta.

BONUS VIDEO: RUSKA ARTILjERIJA IZVODI NAPAD - Posade 2S3 Akcija u jurišnoj akciji u pravcu Avdejevke

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove