TO JE NEHUMANO: Predstavnik UN o naredbi Izraela da se Palestinci evakuišu iz Rafe

Novosti online

06. 05. 2024. u 21:35

IZRAELSKA naredba Palestincima da se evakuišu iz grada Rafa na jugu Pojasa Gaze je "nehumana", navodi se u današnjem saopštenju kabineta visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folkera Tirka.

ТО ЈЕ НЕХУМАНО: Представник УН о наредби Израела да се Палестинци евакуишу из Рафе

Foto: Tanjug/AP

On je ukazao da je prisiljavanje stotina hiljada ljudi da beže u područja u kojima gotovo da nema pristupa humanitarnoj pomoći "nezamislivo".

Upozorio je da bi zbog izraelske ofanzive patnja Palestinaca i razaranja postali "nepodnošljivi".

- Gaza je i dalje na udaru bombi, bolesti, pa čak i gladi. A danas im je rečeno da moraju ponovo da se sele zbog izraelske vojne operacije u Rafi. To je nehumano i u suprotnosti sa osnovnim principima međunarodnih humanitarnih zakona i zakona o ljudskim pravima, navodi se u saopštenju visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu juče je odbacio međunarodni pritisak da zaustavi rat u Gazi poručivši da ako Izrael bude primoran da bude sam, ostaće sam.

- Kažem svetskim liderima: nikakav pritisak, nikakva odluka bilo kog međunarodnog foruma neće sprečiti Izrael da se brani", rekao je on, govoreći na engleskom i istakao "nikada više je sada".

BONUS VIDEO: SVEČANO U PARIZU: Najradosniji hrišćanski praznik proslavljen u crkvi "Sveti Sava"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije