IZRAELSKA ČIZMA UŠLA U RAFU: Ofanziva IDF na jugu Pojasa Gaze ugrožava 1,4 miliona raseljenih Palestinaca

A.Vojinović

08. 05. 2024. u 07:00

SLAVLjE Palestinaca na ulicama Pojasa Gaze nakon što je Hamas objavio da je prihvatio egipatsko-katarski predlog o primirju i nade da će borbe posle više od šest meseci konačno utihnuti brzo su se raspršile kao mehurići od sapunice. Izraleski premijer Benjamin Netanijahu usprotivio se sporazumu i poručio da se od planirane ofanzive na Rafu, prenaseljenom gradu na jugu enklave gde je smešteno više od 1,4 miliona raseljenih Palestinaca, neće odustati. Izraelske odbrambene snafe (IDF) nisu gubile vreme, pa su trupe i tenkovi juče ujutru ušli u Rafu, samo dan pošto su izdali naredbu za evakuacijom civila iz istočnog dela grada. Vojska je, istovremeno, preuzela kontrolu nad palestinskom stranom prelaza Rafa, na granici sa Egiptom, i zatvorila među, jednu od ključnih za ulazak humanitarne pomoći u Gazu.

ИЗРАЕЛСКА ЧИЗМА УШЛА У РАФУ: Офанзива ИДФ на југу Појаса Газе угрожава 1,4 милиона расељених Палестинаца

Tanjug

IDF su juče objavile fotografije tenkova na teritoriji Rafe i potvrdile da su preuzele operativnu kontrolu nad tim područjem i prelazom.

- Vojne operacije na prelazu su u toku. Imamo specijalne snage koje skeniraju prelaz - naveo je neimenovani izraelski zvaničnik, ne precizirajući koliko dugo će se zadržati na granici.

U međuvremenu, u vazdušnim napadima izraelske vojske na Rafu u noći između ponedeljka i utorka nastradalo je najmanje 23 osoba, uključujući i dete, izvestili su zvaničnici iz lokalnih bolnica, preneo je Si-En-En. Hamas je udare IDF na južni grad okarakterisao kao humanitarnu katastrofu koja, kako ističu, predstavlja direktnu pretnju za više od 1,4 miliona raseljenih Palestinaca. Takođe, palestinska grupa optužila je Izrael da je cilj upada njihovih snaga u Rafu da se potkopaju napori za prekid vatre.

Istovremeno, Palestinici iz Gaze i juče su nastavili sa evakuacijom iz Rafe ka humanitarnim zonama u obližnjim gradovima Kan Junisu i Al Mavasiju, blezu obale Sredozemnog mora. Izrael je ranije izdao nalog za oko 100.000 Palestinaca da se presele uoči početka operacije u južnom delu Pojasa Gaze. Natovareni stvarima stanovnici enklave su se u automobilima, ali i na magarcima zaputili ka humanitarnim zonama gde se nalaze poljske bolnice, šatori i potrebne namirnice.

Američki "Volstrit džurnal" piše da Izrael namerava da kopnenu ofanzivu na Rafu sprovede u nekoliko faza, kao i da bi evakuacija stanovništva mogla da traje dve do tri nedelje. Netanijahu je ranije govorio da bi akcije u Rafi mogla da traje oko šest nedelja. O ofanzivi na Rafu izraleski zvaničnici govore već mesecima unazad tvrdeći da im je grad na jugu enklave važan jer predstavlja poslednje veliko uporište Hamasa. IDF smatraju da se ovde nalaze četiri Hamasova bataljona.

Još jedan razlog zašto je Izraelu važna Rafa jeste jer žele da preuzmu kormilo nad čitavim područjem koji se proteže između Gaze i Egipta na samom jugu, tvrde analitičari. Reč je o Filadelfijskom koridoru, za koji Izrael kaže da će, ako preuzme kontrolu nad njim, u budućnosti zaustaviti izgradnju tunela u kojima bi ljudi mogli da prokrijumčare oružje, piše Bi-Bi-Si.

I Berns u Kairu

DIREKTOR američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns juče se vratio u Kairo povodom dodatnih razgovora o mogućem primirju između Izraela i Hamasa i oslobađanju talaca, izvestio je Si-En-En. I Izrael i Katar su rekli da će poslati timove n arazgovore. Portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova opisao je poslednju rundu pregovora u Kairu kao "indirektne pregovore između dve strane", pošto se ne očekuje da će se Izrael sastati sa zvaničnicima Hamasa.

Početak izraelske kopnene ofanzive na Rafu izazvala je kritike svetskih lidera i članova međunarodnih organizacija. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj izjavio je da je operacija u južnom gradu ponovo pokrenuta "uprkos svim zahtevima međunarodne zajednice, SAD, zemalja članica EU i svih koji traže od Netanjahua da ne napada".

- Rešenost Izraela da izvede ofanzivu u Rafi će dovesti do smrti još više civila,šta god oni rekli. U Gazi nema sigurnih zona - istakao je Borelj u saopštenju.

Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi optužio je premijera Izraela da bombardovanjem Rafe ugrožava postizanje sporazuma o primirju između zaraćenih strana.

- Učinjen je ogroman napor da se postigne dogovor kojim će se osloboditi taoci i ostvariti primirje. Hamas je izneo predlog. Da Netanijahu zaista želi sporazum, ozbiljno bi pregovarao o tome. Umesto toga, on ugrožava sporazum bombardovanjem Rafe - naveo je Safadi na "Iksu".

Portparol humanitarne kancelarije UN Jens Laerke rekao je na brifingu za novinare u Ženevi da je Izrael zatvoranjem graničnih prelaza Rafa i Kerem Šalom "ugasio dve glavne arterije za dopremanje humanitarne pomoći u Gazu".

- Agencije UN imaju veoma male zalihe u Pojasu Gaze jer se humanitarne zalihe odmah troše. Ukoliko gorivo ne dođe u dužem vremenskom periodu, to bi predstavljalo veoma efikasan način da se humanitarna operacija sahrani - rekao je on.

Potpredsednik Turske Dževdet Jilmaz izjavio je da je Izrael sprovođenjem kopnene ofanzive u gradu Rafa na jugu Gaze počinio još jedan ratni zločin.

- Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i svi na vlasti koji ćute kad tad će snositi odgovornost pred čovečanstvom. Turska će učiniti sve da izraelska vlada bude kažnjena za kršenje međunarodnog prava - napisao je Jilmaz na "Iksu".

UNRVA: Nema bezbednih zona

DIREKTOR planiranja u Agencija UN-a za palestinske izbeglice (UNRVA) izjavio je da povodom evakuacije palestinskog stanovništva iz istočne Rafe u Kan Junis i Al Mavasi da nigde ne postoji bezbedna zona za civile. "Sigurna zona ne može da primi više ljudi. Polovina zone napravljena je od peščanih dina koje ne mogu dugo da prime ljude, dok je druga unutar Kan Junisa, grada koji je doživeo divljačko bombardovanje u poslednjih nekoliko nedelja. Prelazi se moraju ponovo otvoriti za robu i hranu kako bi se omogućilo humanitarnim agencijama da pruže podršku", rekao je Rouz u izjavi za Bi-Bi-Si.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)