GENERALNA SKUPŠTINA UN PODRŽALA ČLANSTVO PALESTINE U SB: Očekuje se da SAD stave veto

Novosti online

10. 05. 2024. u 19:52

GENERALNA skupština UN usvojila je u petak rezoluciju kojom Palestinu prihvata kao 194. člana svetske organizacije. SAD su ranije u Savetu bezbednosti stavile veto na prijem Palestine i najavile novu blokadu članstva.

ГЕНЕРАЛНА СКУПШТИНА УН ПОДРЖАЛА ЧЛАНСТВО ПАЛЕСТИНЕ У СБ: Очекује се да САД ставе вето

Foto: AP Photo/Julia Nikhinson, File

Palestina je posmatrač bez prava glasa u globalnoj organizaciji od 2012. Nova rezolucija bi joj dala "nova prava i privilegije", kao i punopravno članstvo - ako je odobri Savet bezbednosti. Rezolucija u Generalnoj skupštini UN usvojena je sa 143 glasa za, devet protiv i 25 uzdržanih.

Zamenik američkog ambasadora Robert Vud rekao je da se njegova vlada protivi rezoluciji, najavivši da će Vašington ponovo staviti veto na članstvo Palestine  – kao što je to učinio prošlog meseca.

Današnja rezolucija uključuje izraz "dubokog žaljenja i zabrinutosti" Generalne skupštine zbog toga što su SAD stavile veto na prijem Palestine 18. aprila i apeluje se na Savet da "ponovo razmotri stvar" u skladu sa Poveljom UN i odlukama Međunarodni sud pravde.

Generalna skupština je izrazila svoju "nepokolebljivu podršku rešenju dve države Izraela i Palestine, koje žive jedna pored druge u miru i bezbednosti unutar priznatih granica, zasnovanih na granicama od pre 1967. godine".

Ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja optužio je SAD da drže Savet bezbednosti "taocem" u vezi sa događajima na Bliskom istoku. On je dodao i da bi palestinska državnost i članstvo u UN "izjednačili početne pregovaračke pozicije stranaka".

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSKE KADETKINjE NA PARADI: Pogledajte kako je jedna izgubila cipelu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)