RAT U UKRAJINI: Juriš oklopnjaka i pešadije - Rusi zauzeli Novomihajlovku; Vijori se ruska zastava, probijen front u Harkovu (VIDEO/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

13. 05. 2024. u 06:50 >> 21:08

RAT u Ukrajini – 809. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Јуриш оклопњака и пешадије - Руси заузели Новомихајловку; Вијори се руска застава, пробијен фронт у Харкову (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Zelenski ima plan

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da je sada glavni zadatak Ukrajine da poremeti ruski pokušaj proširenja rata.

-Što se tiče situacije u Harkovskoj oblasti, nastavljaju se odbrambena dejstva, a taj pravac je ojačan, posebno Vovčansk i pogranični regioni...Naš zadatak je apsolutno jasan - da poremeti ruski pokušaj proširenja rata. Ispunjenje ovog zadatka bukvalno zavisi od svih koji se trenutno nalaze na pozicijama - od Černigova do Vovčanska, od Harkova do Donjecke oblasti. Na ukrajinskoj zemlji ne bi trebalo da postoji bezbedno mesto za okupatora, poručio je Zelenski u večernjem video obraćanju.

Foto Tanjug/AP

Juriš oklopnjaka i pešadije: Rusi zauzeli Novomihajlovku

Novomihajlovka, selo u Pokrovskom okrugu Donjecke oblasti koje je od Donjecka udaljena 38 km je u ruskim rukama.

Ruska vojska izvela je kombinovani napad koristeći borbena vozila pešadije BMP -3 i tenkove.

O tome je ruska vojska objavila i snimak na kome se vidi napad i zauzimanje Novomihajlovke.

Na snimku Ministarstva odbrane Ruske Federacije vide se borbena vozila pešadije BMP-3 koji se razvijaju u borbeni poredak dok dimna zavesa pokriva pravac nastupanja.

Snimka takođe prikazuje i noćni napad i zauzimanje sela Novmihajlovka.

Zauzeto Glubokoje, vijori se ruska zastava

Ruska vojska nastavlja da proširuje zonu kontrole na severu Harkovske oblasti, sistematski zauzimajući jedno naselje za drugim.

Do danas su potvrđene informacije o potpunoj kontroli sela Glubokoje, Harkovska oblast. Ruski vojnici su iznad njega podigli rusku zastavu.

 

Napad na Harkovsku oblast: U toku dve bitke

Jedna osoba je poginula, a tri su povređene u napadu ruskih trupa na farmu u Korotičiju u Harkovskoj oblasti, saopštio je načelnik Harkovske Oblasne vojne uprave (OVA) Oleg Sinegubov.

-Pre pola sata okupatori su napali farmu u Korotičiju, u okrugu Harkov. Prema preliminarnim podacima, jedan civil je ubijen, tri su povređena, navodi se u njegovoj objavi na Telegram kanalu.

Foto Tanjug/AP

Prema rečima načelnika OVA, podaci o poginulima i povređenima se još utvrđuju.

Kako prenosi Ukrinform, u ruskim vazdušnim udarima danas u Vovčansku, povređeno je najmanje pet civila.

U harkovskom pravcu, ruske snage su izvele 11 napada, a trenutno su u toku dva vojna okršaja, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

 

Granatirana Hersonska oblast (UKR)

Dve osobe su poginule u požaru koji je izbio nakon što su ruske snage granatirale naselje Belozersk u Hersonskoj oblasti, izjavio je načelnik Hersonske oblasne vojne uprave (OVA) Aleksandar Prokudin.

-Jedna od granata pogodila je stambenu zgradu. Usled toga je izbio požar u kući,u kojoj su spasioci pronašli dva tela, muškarca (69) i žene (62), napisao je Prokudin na svom telegram kanalu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ruske trupe su u toku dana granatirale Tjaginku u Hersonskoj oblasti, ranivši 61-godišnju ženu.

Oborene rakete iz VBR Vasmpir i dronovi iznad Belgoroda

Ruski PVO sistemi uništili su oko 17 časova iznad Belgorodske oblasti 16 raketa RM-70 „vampir“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. PVO sistemi oborili su oko 16 časova tri ukrajinska drona avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto Tanjug/AP

Jedan dron srušio se na parking komercijalnog preduzeća u Belgorodu i oštetio osam automobila, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.

Još jedan dron pao je bez detonacije u blizini stambene zgrade, povređenih nije bilo. Na lice mesta upućeni su tehničari za eksploziv i hitne službe kako bi se dron neutralisao.

Estonci bi da pošalju vojsku u Ukrajinu

Estonska vlada razmatra mogućnost slanja trupa u zapadnu Ukrajinu kako bi preuzele logističke zadatke i „oslobodile“ ukrajinske trupe za borbu na prvim linijama fronta, izjavio je savetnik estonskog predsednika za nacionalnu bezbednost Madis Rol.

Rezerve VSU idu za Harkov

Rezervne jedinice Oružanih snaga Ukrajine prebačene su na harkovski pravac, saopštila je na svom Telegramu Uprava za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine.

-Da bi se ojačale trupe, unapred formirane rezerve premeštene su na harkovski pravac, precizira se u saopštenju.

Takođe se napominje da će se „u zavisnosti od razvoja situacije izgradnja grupe nastaviti“.

Foto AP

Napad na Kursku oblast

U napadu ukrajinskog drona u Kurskoj oblasti poginula je jedna žena, a tri osobe su ranjene, saopštile su regionalne vlasti.

Foto: Jutjub printskrin

Ukrajinski Generalštab priznao uspeh ruskih trupa u harkovskom pravcu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je situacija na harkovskom pravcu teška i da se „dinamično menja“.

-Vode se borbe za pogranični grad Volčansk, saopštio je ukrajinski Generalštab.

Ističe se da Rusija postiže „taktički uspeh“.

Granatiran Krasnodon, poginule tri osobe

Ukrajinske snage granatirale su Krasnodon u LNR, a prema preliminarnim informacijama, tri osobe su poginule, a četiri su povređene, saopštio je lider republike Leonid Pasečnik.

FOTO: AP/Tanjug

Pokušan atentat na ruskog poslanika

Poslanik Državne dume Rusije iz Astrahanske oblasti Denis Haritonov, koji učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji, saopštio je da je njegovo vozilo dignuto u vazduh.

Vozilo je potpuno izgorelo, a Haritonov je rekao da je uspeo da spase dokumenta. U toku je istraga.

Foto: Tanjug

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije: Oboren Su-27, VSU izgubio više od 800 vojnika

Ruska grupa „Sever“ poboljšala je taktički položaj u Harkovskoj oblasti - odbijeno je pet kontranapada u oblasti, a u zoni njene odgovornosti ukrajinska vojska izgubila je do 250 vojnika;

Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski Su-27;

Jedinice grupe „Istok“ zauzele su povoljnije položaje i porazile brigadu Nacionalne garde;

Foto Tanjug/AP

Ukrajinska vojska izgubila je do 135 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Istok“;

Ukrajinska vojska je, usled aktivnosti ruske grupe „Sever“, izgubila četiri borbena vozila višecevnih bacača raketa, među kojima prvi put hrvatski RAK-SA-12;

Ukrajinska vojska izgubila je do 395 vojnika u zoni odgovornosti ruske grupe „Centar“;

Ruska grupa trupa „Jug“ uništila je haubicu „melara mod 56“ italijanske proizvodnje.

Ruska vojska porazila je živu silu i vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 129 rejona;

U Ukrajini smenjen komandant grupe "Harkov"

Ukrajinsko vojno rukovodstvo smenilo je drugi put u protekla dva meseca komandanta ukrajinske grupe „Harkov“, usled ofanzive ruskih snaga na sever Harkovske oblasti, saopštila je ukrajinska agencija „RBK“.

Foto: Shutterstock

Oboren dron iznad Belgorodske oblasti

Ruski sistemi PVO uništili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

-Danas oko 12 časova po moskovskom vremenu sprečen je pokušaj kojevskog režima da izvrši teroristički napad sa upotrebom ukrajinske bespilotne letelice na objekte na teritoriji Ruske Federacije, dodaje se u saopštenju.

Pogođena koncetracija VSU

Oko 200 ukrajinskih vojnika našlo se na udaru ruske vojske u selu Klugino-Baškirovka pored mesta Čugujevo u Harkovskoj oblasti, saopštio je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedjev.

Foto Tanjug/AP

Vazdušna opasnost u 8 oblasti

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u osam ukrajinskih oblasti, uključujući Kijevsku, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Ranjeni spasioci

Četiri pripadnika Ministarstva za vanredne situacije Rusije ranjena su prilikom napada drona u Gorlovki u DNR, saopštila je pres-služba MČS.

Žrtve napada na Belgorod

U ukrajinskom granatiranju Belgoroda 12. maja poginulo je ukupno 19 ljudi, dok je 27 ranjeno, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Foto: Profimedia

 

MO Rusije: Oboreno 16 ukrajinskih raketa i 31 dron

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je noćas četiri ukrajinske krstareće rakete "storm šedou" iznad Krima, a 12 raketa "oljha" iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Navedeno je da je iznad Belgorodske oblasti uništeno 12 raketa "oljha" i 12 dronova, iznad Kurske oblasti osam dronova, iznad Krima četiri rakete "storm šedou" i sedam dronova, a iznad Lipecke oblasti četiri drona, prenosi RIA Novosti.

Belgorodska oblast juče je bila na meti masovnog granatiranja ukrajinskih snaga, a u Belgorodu je poginulo 15 ljudi kada je pogođen ulaz jedne višespratnice. Saobraćaj preko Krimskog mosta noćas je nekoliko puta bio obustavljan.

Generalštab UKR: U toku borbe za Volčansk, Rusija ostvarila taktički uspeh

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da se na harkovskom pravcu nastavljaju teške borbe sa ruskim snagama i da se situacija dinamično menja. Ukrajinski generalštab navodi da su u toku borbe za grad Volčansk i da je Rusija trenutno ostvarila taktički uspeh.

"U toku su borbe za pogranični grad Volčansk. Neprijatelj je rasporedio značajne snage za napad na grad, do pet bataljona i ne obazire se na sopstvene gubitke", navodi se u saopštenju, a prenosi Unian. Dodaje se da se nastavlja raspoređivanje rezervi u cilju stabilizacije situacije. 

BONUS VIDEO:

RUSKE KADETKINjE NA PARADI: Pogledajte kako je jedna izgubila cipelu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)