"PROVOKATIVNI IZBOR" Micotakis: Ono što je Siljanovska uradila je nezakonito - nećemo prihvatiti takve lapsuse

Tanjug

13. 05. 2024. u 14:59

GRČKI premijer Kirijakos Micotakis izjavio je, povodom toga što nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova prilikom polaganja zakletve nije izgovorila reč "Severna" koja je sastavni deo ustavnog naziva te države, da je njen "provokativni izbor" da prekrši zvanični tekst svoje zakletve i da svoju zemlju nazove drugim imenom nezakonit i nedozvoljen.

ПРОВОКАТИВНИ ИЗБОР Мицотакис: Оно што је Сиљановска урадила је незаконито - нећемо прихватити такве лапсусе

Foto Tanjug/AP

Micotakis je na mreži X napisao da je Siljanovska Davkova time prekršila Prespanski sporazum i ustav svoje države i odbacio, kako je naveo, "manipulacije" poput onih kojima je Siljanovska počela svoj mandat.

On je pozvao Siljanovsku Davkovu da se vrati svojim zakonskim obavezama i ponašanju koje proizilazi iz njene uloge.

- Kategorički izjavljujemo da nećemo prihvatiti slične lapsuse. I ponavljamo da svaki napredak u bilateralnim odnosima, kao i svaki korak Skoplja ka Evropi, zavisi od iskrenog poštovanja dogovora. Od pravilne upotrebe ustavnog naziva susedne države. I, naravno, od izbegavanja izazova - naveo je Micotakis.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke ocenilo je juče da je prilikom polaganja zakletve Siljanovske Davkove, koja nije izgovorila puno ime države već samo reč "Makedonija", došlo do flagrantnog kršenja Prespanskog sporazuma, od kojeg, kako upozorava, zavise i bilateralni odnosi Atine i Skoplja.

Siljanovska Davkova je juče položila svečanu zakletvu i tom prilikom nije izgovorila reč "Severna" koja je sastavni deo ustavnog naziva te države, uprkos tome što se u tekstu zakletve, koji je pročitao odlazeći predsednik Sobranja Jovan Mitreski, pozivajući Siljanovsku da ponovi, država pominje kao Severna Makedonija.

Ambasadorka Grčke je nakon toga napustila Sobranje u znak protesta, preneli su grčki mediji.

Skoplje i Atina potpisali su Prespanski sporazum 2018. godine, čime je okončan 27-godišnji spor oko imena Makedonije.

Ohridskim sporazumom je Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija, a Grčka, zauzvrat, nije sprečavala ulazak te države u NATO.

BONUS VIDEO: PROJEKTIL RUŠI ZGRADU: Pogledajte šta su snimile sigurnosne kamere u Belgorodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za