OPAO REJTING SAD U SVETU: Istraživanje nemačke kompanije pokazalo rast simpatija prema Kini i Rusiji

A. V. V.

14. 05. 2024. u 12:52

KINA i Rusija poboljšale su svoj položaj u svetu tokom prošle godine, dok je rejting SAD opao na Bliskom istoku, pa čak i u Evropi, pokazalo je istraživanje nemačke kompanije "Latana" u kojem su učestvovali ispitanici iz 53 zemlje. Anketa je pokazala da ispitanici u većini zemalja u Aziji, Bliskom istoku i Severnoj Africi Rusiju i Kinu posmatraju jednako pozitivno kao i SAD, pošto je podrška Vašingtonu naglo opala zbog sukoba u Pojasu Gaze.

ОПАО РЕЈТИНГ САД У СВЕТУ: Истраживање немачке компаније показало раст симпатија према Кини и Русији

Foto AP

Istraživanje pod nazivom "Indeks percepcije demokratije 2024" rađeno je u ime nevladine organizacije Alijansa demokratije na čijem je čelu bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

- Prvi put od početka administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, mnoge zapadnoevropske zemlje su se vratile na negativnu percepciju o SAD. Preokret ranije pozitivnih stavova bio je posebno oštar u Nemačkoj, Austriji, Irskoj, Belgiji i Švajcarskoj - kaže viši istraživač u Latani Frederik Devo.

Vašington je u globalu izgubio podršku posle rata u Gazi u zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom - Alžiru, Egiptu, Indoneziji, Maleziji, Maroku i Turskoj. U međuvremenu, simpatije prema Rusiji i Kini u svim regionima osim Evrope postaju sve pozitivniji, pokazalo je istraživanje.

Indeks percepcije demokratije je godišnje istraživanje koje se sprovodi u 53 zemlje. Ovogodišnja anketa uključila je oko 63.000 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića