KOME SMETAJU SLOBODNI VLADARI? Napadač na Fica zvanično vuk samotnjak, ali postoje sumnje u umešanost stranih službi

A.Vojinović

17. 05. 2024. u 13:43

DAN posle stravičnog atentata na jednog evropskog predsednika vlade svet je i dalje u šoku zbog tragedije koja se odigrala ispred Doma kulture u Handlovu, posle sednice slovačke vlade. Premijer Robert Fico je stabilno, ali je njegovo stanje i dalje kritično i on je na intenzivnoj nezi, izjavili su zvaničnici.

КОМЕ СМЕТАЈУ СЛОБОДНИ ВЛАДАРИ? Нападач на Фица званично вук самотњак, али постоје сумње у умешаност страних служби

Foto Tanjug/AP

Direktorka bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova kaže da su dva lekarska tima operisala Fica pet sati. Slovački ministar odbrane Robert Kalinjak istakao je da se preduzimaju dalje radnje za poboljšanje njegovog stanja.

- Premijerovo stanje je i dalje teško. Tim lekara u Ruzveltovoj bolnici u Banskoj Bistrici ulaže ogromne napore da se krene ka povoljnoj prognozi. Ne mogu da kažem da pobeđuju i da je prognoza povoljna, jer rane od četiri metka su tako teške da treba još sačekati. Uspeli su da stabilizuju stanje, ali premijer nije van životne opasnosti - rekao je Kalinjak novinarima.

Novoizabrani predsednik Slovačke Piter Pelegrini rekao je juče po podne da je posetio Fica u bolnici i nakratko razgovarao sa njim.

- Doktor me je zamolio da poseta bude veoma kratka. Razgovarali smo o tome kako se oseća, a ja sam mu rekao da sam veoma srećan što je preživeo, da stojimo iza njega, šaljemo mu mnogo energije i da će se izboriti sa ovom veoma teškom situacijom - rekao je Pelegrini i dodao da je Fico izgledao umorano, kao i da nije bilo moguće da sa njim duže da razgovara.

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok najavio je da će pojačati zaštitu političara i pojedinih medija. Eštok je zatražio od potpredsednika vlade Tomasa Tarabe sazivanje sednice nacionalnog saveta bezbednosti, koja je održana juče. Eštok je, nadovezujući se na izjavu da je napad na Fica bio politički motivisan, istakao da je osumnjičeni odluku o napadu doneo posle predsedničkih izbora pre više od mesec dana. Istakao je da je napadač delovao sam, kao i da je ranije učestvovao u protestima protiv vlade. On je, istovremeno, rekao da je Slovačka maltene na ivici građanskog rata.

- Osumnjičeni se nije slagao sa politikom aktuelne vlade, sa izmenama u pravosuđu i javnom servisu, kao i obustavljanjem pomoći Ukrajini. Napadač nije bio član nijedne radikalizovane grupe, ni leve ni desne. Reč je o vuku samotnjaku, čije je delanje ubrzalo nezadovoljstvo ishodom predsedničkih izbora - rekao je ministar.

Iako je prema slovačkim zvaničnicima osumnjičeni za atentat na Fica delovao sam, u medijima su se pojavile spekulacije da je iza napada mogle da stoje zapadne tajne službe. Fico je otkako je njegova partija Smer SDD odnela pobedu na parlamentarnim izborima prošle godine postao trn u oku EU i NATO, posebno kada je reč o njegovom stavu prema ratu u Ukrajini. On je još u kampanji obećavao da će obustaviti slanje oružja Kijevu. Njegov stav odstupao je od ostalih članica i po pitanju sankcija Rusiji, za koje je govorio da štete slovačkoj ekonomiji.

U međuvremenu, slovačka policija je optužila napadača Juraja Cuntulu (71), koji je na Fica otvorio vatru iz pištolja koji je legalno posedovao, ispalivši pet hitaca iz blizine, za ubistvo s predumišljajem i preti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora. Osumnjičeni je u ćeliji Nacionalne kriminalističke agencije u Nitri, preneli su lokalni mediji.

Cintula je, navodno, posle napada izjavio da je ponosan na svoj čin. Na društvenim mrežama juče je počeo da kruži video-snimak na kojem se vidi Cintula u hodniku, sa povredom glave, kako govori: "Ne slažem se sa politikom vlade". Zatim se čuje muški glas koji pita privedenog Cintulu šta je odlučio da uradi povodom toga.

- Mediji su likvidirani. Zašto je napadnuta Radio televizija Slovačke (RTVS)? Zašto je smenjen sudija Mazak (bivši predsednik Sudskog saveta) - upitao je Cintula, posle čega se snimak završava.

Svetski mediji juče su se intenzivno bavili detljaima iz života atentatora na slovačkog premijera koje je jesenas svoju stranku Smer SSD odveo do pobede na parlamentarnim izborima i tako osvojio treći mandat za sastav nove vlade. Tako su se juče pojavile informacije da je Cintula malo poznati slovački pesnik, kao i da je i on bio žrtva napada, kada ga je pre nekoliko godina pretukao lopov koji je krao u prodavnici piletinu iz zamrzivača. Navodno je poznat kao aktivista koji je osnovao marginalni Pokret protiv nasilja i govora mržnje, ali i kao simpatizer paravojne nelegalne organizacije slovačkih nacionalističkih ekstremista, proruske organizacije "Slovački branitelji" koji su sarađivali sa ruskim "Noćnim vukovima", te autor rasističke knjige protiv slovačkih Roma.

Juče su se u pojedinim medijima pojavile informacije da je Cintula državljanin Ukrajine i član slovačke opozicione partije Progresivna Slovačka, što je brzo demanatovano.

- Nedvosmisleno odbacujemo informaciju da je napadač član našeg pokreta ili da ima bilo kakve veze sa našom strankom ili našim članovima. Snažno osuđujemo njegov gnusni čin - kazao je Mihal Šimečka, predsednik Progresivne Slovačke i bivši potpredsednik Evropskog parlamenta.

Pucnjava se dogodila na dan kada je slovački parlament počeo da raspravlja o vladinom predlogu da se ukine slovački javni emiter RTVS, čemu se, navodno, usprotivio i napadač Cintula. Hiljade građana je minulih nedelja protestovao protiv predložene reforme javnog emitera. No, kako navodi Bi-Bi-Si, planirane demonstracije predvođene opozicijom otkazane su posle vesti o atentatu.

Zamenik slovačkog premijera Tomaš Taraba je za britanski javni servis za napad okrivio "lažne narative opozicionih partija u Slovačkoj".

- Naš premijer je nekoliko puta ranije spomenuo da se plaši da će se to dogoditi - rekao je Taraba.

Odlazeća predsednica Slovačke Zuzana Čaputova i novoizabrani predsednik Peter Pelegrini juče su u Bratislavi održali zajedničku konferenciju za medije i atentat na premijera Fica okarakterisali kao napad na demokratiju i pozvali sve na političkoj sceni da izađu iz "začaranog kruga nasilja" i privremeno prekinu kampanju pred izbore za Evropski parlament.

- Nas dvoje delimo isti stav, protiv smo bilo kakvog nasilja. Ovo je velika ljudska tragedija, ali istovremeno i napad na demokratski poredak. Želimo da pozovemo sve da izađemo iz začarnog kruga nasilja i uzajamnih optuživanja. To što se desilo jeste čin pojedinca, ali je napeta atmosfera mržnje naše kolektivno delo - kazala je Čaputova.

Pelegrini je rekao da je zgrožen time do čega može da dovede mržnja prema političaru.

- Sve do juče Slovačku je krasila veština da reši sve političke krize demokratski i u skladu sa Ustavom. Da se atentati ne bi ponovili svi moraju da iskažu veliku odgovornost. Slovačka danas mora da krene putem mira i smirivanja strasti. Ne smemo na mržnju da odgovaramo mržnjom - zaključio je Pelegrini.

Komšije iznenađene

NEKOLIKO policajaca je juče patrolirano ispred višespratnice u gradu Levici gde stanuje napadač na slovačkog premijera Juraj Cintula. Reporteri britanskog "Gardijana" ispred zgrade su zatekli komšije, još uvek u šoku posle svega što se dogodilo. "Šokiran sam. Bio je ljubazan, uslužan i miran momak. Poslednji put sam ga video u ponedeljak izgledao je obično. Poznajem ga decenijama. Ako je nešto planirao, nije bilo znakova", rekao je Cintulin sused i prijatelj Mile Ludovit. Ispričao je i da su njih dvojica povremeno razgovarali o politici i da je Cintula bio ljut zbog onoga što je video kao rastuće napade na slobodu govora pod Ficovim vođstvom. "Ali nikada ne bih pomislio da će biti sposoban za tako nešto. Nikada nije pričao da bi počinio neko nasilje. Nemam objašnjenje zašto je uradio to što je uradio", dodao je odmahujući glavom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POMRAČENJE UMA RUSKOG TENISERA: Rolan Garos ovakvo divljanje ne pamti (FOTO/VIDEO)