ŠOK ZBOG POKUŠAJA ATENTATA NA SLOVAČKOG PREMIJERA NAKRATKO UJEDINIO ZEMLJU: Slovačke stranke sada opet vode samo politiku

I.S.

17. 05. 2024. u 14:57

POSLE atentata, koji je bukvalno za dlaku preživeo slovački premijer Robert Fico, počele su već prva razilaženja na političkom parketu Slovačke, praćena žestokim optužbama. Zemlja se, najpre ujedinila u šoku, ali ne zadugo, jer sada Ficovi stranački drugovi pripisuju opoziciji i medijima da su intelektualni nalogodavci zločina, piše Dojče vele.

ШОК ЗБОГ ПОКУШАЈА АТЕНТАТА НА СЛОВАЧКОГ ПРЕМИЈЕРА НАКРАТКО УЈЕДИНИО ЗЕМЉУ: Словачке странке сада опет воде само политику

Foto: Tanjug

List navodi da od ubistva Zorana Đinđića, pune dve decenije, nije bilo atentata na šefa vlade neke evropske države i ocenjuje da "je atentat na Fica tužan vrhunac sve većeg nasilja nad političarima u mnogim evropskim zemljama".

U Slovačkoj, zemlji od pet miliona ljudi, koja je politički duboko podeljena, prevladava izuzetno grub i nasilan ton između suprotstavljenih strana. Posle užasnutosti i ogorčenja, koje su listom izražavali gotovo svi Ficovi politički protivnici, sada se raspoloženje ubrzano menja. Glavna opoziciona stranka, otkazala je, doduše, proteste protiv planirane reforme javnog servisa, koju je predložila Ficova vlada.

Predsednica Žužana Čaputova, koja je i sama meta brojnih kampanja satanizacije, te zbog toga odustaje od političke karijere, pozvala je političku elitu i javnost da se odreknu klime mržnje i verbalnog nasilja. Ali, već je vreme da se, posle prvobitno šoka, ponovo vodi politika.

Motivi počinioca još nisu sasvim razjašnjeni. Očigledno se radilo o usamljenom počiniocu, navodi Dojče vele. Juraj C. (71) iz gradića Levice na jugozapadu Slovačke bavio se književnošću, ranije je bio radnik obezbeđenja, ali i objavljivao sadržaje protiv migranata i Roma na društvenim mrežama. U isto vreme, čini se da je bio i protivnik desno-nacionalističke vladine koalicije pod Ficovim vođstvom. Posmatrači ovog čoveka karakterišu kao očigledno frustriranog i politički konfuznog.

Nemački medij konstatuje da je napad deo dugogodišnje istorije nasilja u Slovačkoj i podseća da se, posle mirnog raspada Čehoslovačke i sticanja nezavisnosti 1993, Bratislava, pod vođstvom premijera Vladimira Mečijara, godinama nalazila na raskrsnici između autokratskog režima s bliskim vezama s organizovanim kriminalom i pravne države.

To je razdoblje bilo obeleženo privrednim i privatizacionim kriminalom, brutalnim mafijaškim ubistvima i brojnim ozbiljnim napadima na kritičare Mečijarovog sistema. Najtamnije razdoblje, bila je borba za vlast 1995. između Mečijara i tadašnjeg predsednika Mihala Kovača.

Fico je, jesenas, posle prevremenih izbora, dobio svoj treći premijerski mandat i od tada često kritikuje EU, liberalizam, "LGBT ideologiju" i neprijatelje tradicionalnih vrednosti. Fico zastupa proruske i antiukrajinske pozicije. Veliki je protivnik priznanja takozvane države Kosovo i njenog prijema u međunarodne institucije.

Osim toga, kako piše Global risrč, Fico je bio izrazit protivnik svetskog odgovora na pandemiju korona virusa, koji se ogledao u masovnoj vakcinaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!