BLOKIRANO 3.200 LJUDI: Ovustavljeni letovi na Novoj Kaledoniji

Novosti online

18. 05. 2024. u 09:26

PREMA podacima dve lokalne avio-kompanije na Novoj Kaledoniji, oko 3.200 putnika je blokirano i ne može da napusti ovo pacifičko ostrvo na kojem je proglašeno vanredno stanje, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Numei portparol francuske vlade Žilber Tijenon.

БЛОКИРАНО 3.200 ЉУДИ: Овустављени летови на Новој Каледонији

Foto: Tanjug

Komercijalni letovi su obustavljeni od utorka zbog nereda koji su zahvatili ovu francusku prekomorsku teritoriju na jugu Pacifika, prenosi dnevni list Mond.

U neredima koji su počeli u ponedeljak poginule su četiri osobe, od kojih su tri pripadnika domorodačkog naroda Kanak i jedan policajac.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, čija nadležnost se prostire i na Novu Kaledoniju, izjavio jeda je policija uhapsila osobu koja je upucala dvojicu Kanaka.

Proteste, koji traju više nedelja, a koji su u ponedeljak prerasli u nerede, organizovao je separatistički pokret "Odbor za koordinaciju terenskih akcija" zbog plana Francuske da proširi pravo glasa u Novoj Kaledoniji na francuske građane koji žive na tom ostrvu duže od 10 godina.

Avio kompanija Aircalina najavila je za utorak obnovu avio saobraćaja, ali je ovaj rok veoma neizvestan, jer je podložan promenama zbog bezbednosnih uslova.

Kompanija Air Caledonie ne nudi letove "do daljeg".

Australija i Novi Zeland rade na vraćanju svojih državljana iz Nove Kaledonije.

Vlada Nove Kaledonije pozvala je tokom konferencije za štampu da se prekinu blokade i barikade.

- Ubijamo jedni druge i ne možemo ovako da nastavimo. Ljudi umiru ne zbog oružanih sukoba, već zato što nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti i hrani, izjavio je Vaimua Muliava, član lokalne vlade.

Francuska vlada je 15. maja proglasila vanredno stanje na Novoj Kaledoniji, a na ostrvo je iz Francuske poslato pojačanje od 1.000 policajaca.

 

BONUS VIDEO: BRUTALNA KAMPANjA LAŽI IZ SARAJEVA: Evo šta je Vučić zaista rekao

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!