"TO JE NOĆNA MORA" Jedan gest na sastanku Putina i Si Đinpinga izazvao paniku u SAD

Novosti online

19. 05. 2024. u 07:15

PRIJATELjSKI zagrljaj između ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga bio je dokaz kolosalnog strateškog poraza Sjedinjenih Američkih Država, rekao je analitičar Heritidž fondacije Majkl Pilsberi u intervjuu za Foks njuz.

ТО ЈЕ НОЋНА МОРА Један гест на састанку Путина и Си Ђинпинга изазвао панику у САД

Foto: AP photo

- Strateška je noćna mora za Sjedinjene Države je videti kako dva lidera grle jedan drugog. Obično se kineski lider Si Đinping ponaša uzdržanije. On nije Italijan koji voli zagrljaj, on je vođa kineskih komunista - primetio je američki stručnjak.

Prema Pilsberiju, prijateljstvo Rusije i Kine predstavlja ogromnu opasnost za Vašington. Sjedinjene Države percipiraju obe zemlje kao opasne strateške protivnike, dodao je on.

- Ovo je tužan dan za Sjedinjene Države - zaključio je analitičar.

Putin je u četvrtak, tokom ograničenih razgovora sa Si Đinpingom, primetio da saradnja Rusije i Kine nije oportunističke prirode i da nije usmerena protiv trećih zemalja.

Foto: Profimedia

Rusko-kineski odnosi su jedan od ključnih faktora stabilizacije na međunarodnoj areni, naglasio je ruski predsednik.

Putin je bio u državnoj poseti Kini od 16. do 17. maja, u poseti Pekingu i Harbinu . Ovo je bila prva inostrana poseta ruskog predsednika nakon zvaničnog stupanja na dužnost. Si Đinping je prošle godine takođe otišao u Rusiju na svoje prvo inostrano putovanje nakon reizbora – u Moskvu je stigao u martu 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!