NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

AMERIKA PODSTIČE TRKU U NUKLEARNOM NAORUŽANJU: Severna Koreja najavila nove mere nuklearnog odvraćanja posle probe u SAD

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 05. 2024. u 00:23

SEVERNA Koreja je danas saopštila da je nedavna subkritična nuklearna proba koje su izvele SAD, doprinela novoj vojnoj tenziji u međunarodnoj trci u nuklearnom naoružanju i obećala da će preduzeti mere neophodne za poboljšanje nuklearnog odvraćanja, javila je severnokorejska agencija KCNA.

АМЕРИКА ПОДСТИЧЕ ТРКУ У НУКЛЕАРНОМ НАОРУЖАЊУ: Северна Кореја најавила нове мере нуклеарног одвраћања после пробе у САД

Foto: Printskrin

Nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost (NNSA) američkog ministarstva energetike sprovela je 14. maja eksperiment u okviru nadzora stanja nuklearnih bojevih glava u glavnoj podzemnoj laboratoriji za tzv. subkritična eksperimentisanja (PULSE) na lokaciji za nacionalnu bezbednost u saveznoj državi Nevadi.

U zvaničnom saopštenju se navodi da se NNSA oslanja na subkritične eksperimente kako bi prikupila dragocene informacije za podršku bezbednosti, sigurnosti, pouzdanosti i efikasnosti američkih nuklearnih bojevih glava, bez upotrebe testiranja nuklearnog eksploziva.

-Rezultati ovog eksperimenta koristiće se da bi se poboljšala naša sposobnost modeliranja i simulacije u okviru naučno zasnovanog programa upravljanja zalihama koji NNSA spovodi više od 30 godina, navodi se u saopštenju.

NNSA je navela da se ovim, 34. eksperimentom ove vrste ne krši moratorijum na nuklearna testiranja i da su ispunjeni kriterijumi Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

Subkritična eksplozija uključuje detonaciju eksploziva oko radioaktivnog materijala bez dostizanja kritične mase i pokretanja lančane reakcije.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!