EVROPA STRAHUJE OD FICOVOG POVRATKA: Da li će slovački premijer tražiti osvetu?

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 05. 2024. u 22:15

EVROPSKI zvaničnici strahuju da će posle atentata, slovački premijer Robert Fico, koji se usprotivio isporuci oružja Ukrajini i njenom članstvu u NATO-u, postati destruktivna sila u Alijansi, piše "Fajnenšel tajms".

ЕВРОПА СТРАХУЈЕ ОД ФИЦОВОГ ПОВРАТКА: Да ли ће словачки премијер тражити освету?

Foto: Profimedia

-Neki evropski zvaničnici strahuju da bi Fico mogao da postane remetilačka sila unutar NATO-a, poput mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je odložio ulazak Finske i Švedske, navodi list.

"Fajnenšel tajms" podseća da se Fico pre atentata pridružio mađarskom lideru u protivljenju kandidaturi aktuelnog holandskog premijera Marka Rutea za mesto budućeg generalnog sekretara NATO-a.

Istovremeno, prema rečima neimenovanog visokog zvaničnika EU, Fico se do sada pokazao više kompromitujućim privatno nego tokom svojih "ratobornih" nastupa u javnosti, a prema njegovim rečima, slovački premijer "definitivno nije u Orbanovoj ligi".

Ističe se da je atentat na Fica zaprepastio narod Slovačke, a dok se oporavlja, Slovaci se pitaju kakav će on postati lider nakon ovoga: "Da li će okrenuti stranicu ili će tražiti osvetu i učvrstiti svoju moć?"

Podsećamo, atentat na slovačkog premijera izvršen je 15. maja, nakon sednice vlade u Handlovi, na oko 190 km od Bratislave, posle čega je u veoma teškom stanju prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici, gde je imao nekoliko operacija.

Napadač je uhapšen na licu mesta, a prema poslednjim informacijama koje je izneo ministar odbrane Slovačke Robert Kalinjak, život Roberta Fica više nije ugrožen, dok su prognoze vezane za njegov oporavak pozitivne.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

URADILI SMO SIMULACIJU, OVO JE REZULTAT: Evo kako će se završiti utakmica Srbija - Danska na EURO 2024!