"PARADA AMERIČKOG LICEMERJA" Antonov: SAD negiraju legitimitet Međunarodnog krivičnog suda, ali ga koriste protiv neprijatelja

Novosti online

21. 05. 2024. u 08:33

ADMINISTRACIJA Sjedinjenih Američkih Država negira legitimitet Međunarodnog krivičnog suda, zastrašujući ga sankcijama, ali ne okleva da koristi ovu strukturu protiv onih koje Vašington smatra svojim neprijateljima, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

ПАРАДА АМЕРИЧКОГ ЛИЦЕМЕРЈА Антонов: САД негирају легитимитет Међународног кривичног суда, али га користе против непријатеља

Foto: Printskrin

On je primetio da je procena SAD o delovanju Međunarodnog krivičnog sud u pogledu Rusije i Izraela primer dvostrukih standarda i licemerja.

Antonov je prokomentarisao saopštenje Stejt departmenta da Rusija i Izrael nisu članice Međunarodnog krivičnog suda, ali da se njegova jurisdikcija može odnositi samo na Rusiju i da se jurisdikcija MKS može odnositi samo na slučajeve kada je jedna od strana u sukobu članica instance. U slučaju Izraela i Palestine, prema mišljenju Stejt departmenta, ni na jednu od zemalja se ne odnosi, a u slučaju Ukrajine i Rusije, Kijev priznaje jurisdikciju suda.

- Ovo je još jedan primer dvostrukih standarda i parade američkog licemerja. Vlasti SAD negiraju legitimitet Međunarodnog krivičnog suda i zastrašuju sankcijama tu strukturu kada je reč o interesima samog Vašingtona i njegovih saveznika. Međutim, bez griže savesti koriste taj pseudopravni instrument protiv onih koje smatraju neprijateljima - istakao je Antonov.

Antonov je reagovao na saopštenje Pentagona da će SAD nastaviti da podržavaju Međunarodni krivični sud u vezi sa istragom događaja u Ukrajini, uprkos zahtevu suda da izda nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

- Niko na svetu ne bi trebalo da gaji iluzije o bogohulnoj politici Amerike, koja koristi pitanja ljudskih prava zarad samo jedne stvari – obračunavanja sa nepoželjnim državama. Očigledno je to upravo taj 'red koji se zasniva na pravilima' -  zaključio je diplomata.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!