ODLUKA GLAVNOG TUŽIOCA MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG SUDA PODELILA SVET: Bajden kaže da je potez sraman

I. Stanojević

22. 05. 2024. u 07:00

ZAHTEV glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karima Kana da se izdaju nalozi za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, njegovog ministra odbrane Joava Galanta i tri lidera palestinskog Hamasa, odjeknuo je kao bomba. Gnevni su osumnjičeni, SAD brane Izrael, dok je nalog izazvao podele i u EU.

ОДЛУКА ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА МЕЂУНАРОДНОГ КРИВИЧНОГ СУДА ПОДЕЛИЛА СВЕТ: Бајден каже да је потез сраман

Tanjug

U obrazloženju Kanove odluke ističe se da se Netanjahu i Galant terete za ratne i zločine protiv čovečnosti, "izazivanje istrebljenja, gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu". Nalozi za hapšenje za lidere Hamasa, Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea, traženi su zbog istrebljenja, ubistva, držanja talaca, silovanja.

Netanjahu smatra da je odluka tužioca "novi oblik antisemitizma". Obećao je da "će Izrael, uprkos apsurdnoj Kanovoj odluci, zbog koje se ceo izraelski narod našao na meti, uništiti Hamas i postići potpunu pobedu". Hamas, s druge strane, poručuje da se odlukom MKS "žrtva izjednačava sa dželatom" i ohrabruje Izrael da u Pojasu Gaze nastavi rat do istrebljenja.

Sud treba da utvrdi da li postoje razumni razlozi da se veruje da su ova lica počinila zločine za koje tužilac traži krivično gonjenje. Taj proces bi, kažu poznavaoci, mogao da potraje mesecima. Celu proceduru, međutim, olakšava činjenica da je prijava tužioca detaljna, s obzirom na dugu listu optužbi.

Vašington je zahtev MKS odmah najoštrije osudio, a najdalje su otišli republikanci u Predstavničkom domu koji rade na nacrtu zakona za sankcionisanje MKS. Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson, republikanac iz Luizijane, nazvao je potez suda "sramnim i nezakonitim".

- Ako ga naša administracija ne osujeti, MKS bi mogao da preuzme moć bez presedana za izdavanje naloga za hapšenje američkih političkih lidera, diplomata i vojnog osoblja - rekao je Džonson, zahtevajući od Bele kuće "da upotrebi sve raspoložive alate da se spreči takva grozota".

Ipak, dok neke demokrate u Kongresu pozivaju na tvrdu liniju prema MKS, dva člana Progresivnog poslaničkog kluba, Pramila Jaiapal i Mark Pocan, tvrde da nije na Kongresu da diktira nezavisnom sudu.

Netanjahu je pozvao američkog predsednika Džozefa Bajdena da "interveniše" da bi sprečio MKS da izda naloge za njegovo hapšenje. Bajden je već osudio Kanov predlog za traženje naloga kao "nečuveno" i protestovao što je poistovetio Izrael i Hamas.

- Vojska Izraela (IDF) ne čini genocid u Gazi. Mi to odbijamo - poručuje Bajden, istakavši da SAD žele poraženi Hamas i da rade s Izraelom na tome.

Američki državni sekretar Entoni Blinken kaže da MKS "nema nadležnost nad ovom temom" i dovodi u pitanje "legitimnost i kredibilitet istrage".

Iako su SAD bile suosnivač MKS, formiranog po uzoru na tribunale za ratne zločine u Jugoslaviji i Ruandi, koje podržava Vašington, američki Kongres nikada nije ratifikovao Rimski statut, međunarodni ugovor kojim je ovaj sud stvoren. MKS, s druge strane, ima jurisdikciju nad Zapadnom obalom i Gazom, jer su to palestinske vlasti prihvatile još 2015. godine.

Nasuprot drugim članicama EU, Francuska podržava MKS, "njegovu nezavisnost i borbu protiv nekažnjivosti u svim situacijama". A visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đuzep Borelj, uprkos osudama poteza MKS i svrstavanja uz Izrael, podseća, ipak, da "su sve države koje su ratifikovale statute ovog suda, obavezne i da sprovode njegove odluke".

Stručnjaci smatraju da je odluka tužioca MKS značajna, jer je ovo prvi put da je protiv čelnika zemlje saveznika Zapada izdat nalog za hapšenje. Značajno je i to što je tužilac tražio savet vrhunskih međunarodnih pravnih eksperata, očigledno svestan da je ovo posebno istaknut slučaj i da će biti kontroverzi.

Traže raspuštanje MKS

IZRAELSKI političari pozvali su prijateljske zemlje da raspuste MKS, koji priznaju 124 države. Predsednik Isak Hercog smatra da je odluka glavnog tužioca MKS nečuvena i da ohrabruje teroriste širom sveta. On je na društvenim mrežama ocenio da ta odluka pokazuje do koje mere je međunarodni sudski sistem u opasnosti od urušavanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJSREĆNIJI ZNAK HOROSKOPA U JULU 2024! Iznenadna zarada, nova nekretnina i pravi izbor ljubavi