U EVROPI PLJUŠTE PRIZNAVANJA PALESTINE: Posle Norveške, Irske i Španije, odluku najavile Slovenija i Malta

I. Stanojević

23. 05. 2024. u 07:00

JOŠ se nisu stišale strasti posle najave glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (MKS) da će tražiti hapšenje izraelskog lidera Benjamina Netanijahua i njegovog ministra odbrane Joava Galanta, a Tel Aviv se suočava sa novim izazovom. Simultano, više zemalja je priznalo Palestinu, a mnoge to najavljuju. Dok Palestinci pozdravljaju odluke, Tel Aviv izražava gnev.

У ЕВРОПИ ПЉУШТЕ ПРИЗНАВАЊА ПАЛЕСТИНЕ: После Норвешке, Ирске и Шпаније, одлуку најавиле Словенија и Малта

Foto Arhiva

Nogu je povukla Norveška, a zatim su i Španija i Irska prelomile da za njih Palestina postoji na mapi sveta, što će zvanično potvrditi 28. maja, kao i Slovenija i Malta. Surovost obračuna izraelskih oružanih snaga (IDF) sa palestinskim civilima i razorna bombardovanja učinili su da mnoge evropske države donesu ovakvu odluku.

- Ne može biti mira na Bliskom istoku, ukoliko ne bude priznavanja - obrazložio je odluku norveški premijer Gar Stura i dodao da Palestina ima pravo na nezavisnu državu. - Teror su počinili Hamas i militantne grupe koje nisu pristalice dvodržavnog rešenja i države Izrael.

Irski premijer Sajmon Haris poručio je da po međunarodnom humanitarnom pravu civili moraju da budu zaštićeni i da je "ovo podrška rešenju o dve države, jedinom ispravnom putu ka miru i bezbednosti za Izrael i Palestinu". Premijer Španije Pedro Sančez kaže da je došlo vreme za delanje.

- Želim da razjasnim, ovo priznavanje nije protiv naroda Izraela, koji cenimo, mnogo manje protiv Jevreja, vrednih divljenja, čija je istorija povezana sa španskom, a niti to ide u prilog Hamasu - objasnio je Sančez.

Izrael je hitno pozivao svoje ambasadore iz Irske i Norveške na konsultacije, a šef diplomatije Izrael Kac kaže da "ovo neće proći u tišini".

- Irska i Norveška nameravaju da pošalju poruku Palestincima i svetu da se teror isplati - rekao je Kac. - Na taj način "nagrađuju Hamas i Iran". To, takođe, otežava naše napore da vratimo kućama 128 talaca. Mir je sada manje izvestan i podriva izraelsko pravo na samoodbranu. Ova irsko-norveška parada gluposti nas neće odvratiti. Odlučni smo da ispunimo ciljeve, vratimo taoce i bezbednost građanima, svrgnemo Hamas.

Palestinski Hamas i Palestinska uprava na Zapadnoj obali pozdravili su odluku. Generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), Husein al Šeik, ocenio je "ovo istorijski trenutak, jer posle decenija patnje, bola, okupacije, rasizma, ubistava, represije, zlostavljanja i uništavanja, pravda i istina trijumfuju".

Priznavanje preispituje i Amerika, koja je stavljala veto na skoro svaki pokušaj priznavanja palestinske nacije, konstatuje Dojče vele. I Velika Britanija razmišlja o tome, iako se u prošlosti tome protivila.

Pre 12 godina UN su priznale Palestinu kao suverenu državu. To je učinila i većina država, 143 od 193. Od 27 članica EU, Palestinu su podržale samo Poljska, Bugarska, Mađarska, Češka, Rumunija, Slovačka, Švedska i Kipar. Palestina delimično kontroliše svoju teritoriju, na kojoj postoje dve suprotstavljene vlade. Pojasom Gaze upravlja Hamas, dok Zapadnom obalom rukovodi Palestinska uprava.

Sankcije MKS?

SAD treba da uvedu sankcije zvaničnicima MKS, smatra Robert O'Brajen, jedan od glavnih savetnika za spoljnu politiku republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa. "Možemo uvesti sankcije na bankovne račune, ograničiti putovanja i uvesti vize korumpiranim tužiocima i sudijama. Možemo da pokažemo da smo odlučni", rekao je O'Brajen. Sa njim su se složili i bivši američki ambasadori u UAE, Džon Rakolta i u Švajcarskoj Ed Mekmalen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)