RAT U UKRAJINI: Putin ima jasnu poruku za Zapad

Novosti online

28. 05. 2024. u 06:50 >> 21:36

RAT u Ukrajini – 824. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Путин има јасну поруку за Запад

Foto: Profimedia

Putin upozorava Zapad da ne dozvoli Ukrajini korišćenje njihovih raketa na teritorije Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je u Zapad da se članice NATO-a u Evropi igraju vatrom predlažući da se Ukrajini dozvoli da upotrebi zapadno oružje za napad unutar Rusije, što bi, kako je rekao, moglo da izazove globalni sukob.

Umerov najavio obnavljanje jedinica Oružanih snaga Ukrajine

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov najavio je obnavljanje jedinica Oružanih snaga Ukrajine i apelovao na zapadne zemlje da preuzmu pokroviteljstvo nad njima radi njihovog opremanja.

- Aktivno obnavljamo borbene jedinice radi jačanja Oružanih snaga. U vezi sa tim, pozvao sam svaku od zemalja-saveznica da preuzme pokroviteljstvo nad jednom od tih brigada radi njenog opremanja - napisao je Umerov na društvenim mrežama na kraju onlajn-obraćanja na sednici o inostranim poslovima uz učešće ministara odbrane.

On je takođe apelovao da se Ukrajini dozvoli da dobijenim oružjem izvodi napade na teritoriju Rusije, kao i da se razmotri mogućnost korišćenja zamrznute ruske imovine u Evropi za kupovinu odbrambenih sredstava za Ukrajinu.

 

Moskva: Oboren ukrajinski Mig-29

Ruski PVO sistemi oborili su avion Mig-29 Oružanih snaga Ukrajine u zoni specijalne vojne operacije zaštite Donbasa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Federacije.

"Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su avion Mig-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, a takođe su uništili 39 bespilotnih letelica, operativno-taktičku raketu američke  proizvodnje `atakams` , sedam vođenih bombi francuske proizvodnje `hamer` i raketu američke proizvodnje `himars`, navodi Ministarstvo.

(Izvestiя)

Švedska pauzira isporuku "gripena" Ukrajini

Švedski ministar odbrane Pal Džonson izjavio je da će Švedska pauzirati planove o isporuci borbenih aviona "gripen" Ukrajini, kako bi se omogućilo uvođenje borbenih aviona F-16.

On je za švedsku agenciju TT rekao da je plan pauziran na zahtev drugih članica NATO-a, koje su pozvale da se sačeka sa "gripenima".

"Ovo je povezano sa činjenicom da je fokus trenutno na uvođenju F-16 sistema", rekao je Džonson.

Ukrajina je prošle godine započela pregovore sa Švedskom o dobijanju "gripen" aviona.

(Rojters) 

Borelj: EU razmatra ukidanje zabrane udara Ukrajine na Rusiju

Ministri odbrane zemalja Evropske unije (EU) sastaće se u Briselu da razgovaraju o mogućnosti ukidanja zabrane udara ukrajinskih oružanih snaga (AFU) na teritoriju Rusije zapadnim oružjem, najavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj po dolasku na sastanak šefova Ministarstva odbrane.

Na sastanku će učestvovati i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Borelj je napomenuo da su neke zemlje već počele da donose odluke o ukidanju ograničenja na upotrebu zapadnog naoružanja od strane Ukrajine na ruskoj teritoriji.

- Postoji pitanje ukidanja ograničenja za upotrebu oružja protiv ciljeva unutar ruske teritorije, koje će danas postaviti generalni sekretar NATO-a Stoltenberg. Razgovaraćemo o ovom važnom pitanju - rekao je Borelj za RIA Novosti.

Naznačio je da će zemlje članice asocijacije razgovarati o riziku od eskalacije, ali je istovremeno naglasio potrebu da se uspostavi ravnoteža između ovog rizika i potrebe da se Ukrajina odbrani.

- Da li da dozvolimo da se naše oružje koristi dalje, na ruskoj teritoriji? Pa, neke države članice su počele da odlučuju o ukidanju ovog ograničenja. To je još jedna važna stvar za raspravu danas - rekao je Borelj pre sastanka, a objavljeno je na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

Borelj smatra da bi takva upotreba oružja iz zapadnih zemalja, prema ratnom pravu, bila prihvatljiva, iako bi stvorila rizik od eskalacije sukoba.

Ministri odbrane Unije sastaju se, između ostalog, da bi pokušali da prevaziđu mađarsko blokiranje paketa pomoći Ukrajini vrednog 6,5 milijardi evra, navodi AP.

(Reuters, Izvestiя, RIA Novosti)

Belgija Ukrajini šalje 30 aviona F-16

Belgija će se obavezati da će opremiti Ukrajinu sa 30 borbenih aviona F-16 sa prvim isporukama planiranim za ovu godinu, izvestila je novinska agencija Belga, pozivajući se na ministra spoljnih poslova zemlje Hađu Lahbiba, preneo je Rojters.

Saopštenje je stiglo nekoliko sati pre nego što bi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebalo da se sastane sa vladom u Briselu.

(Reuters)

 

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Letonija će uložiti 22 miliona dolara u koaliciju dronova

Letonska vlada će ove godine uložiti oko 20 miliona evra (22 miliona dolara) u koaliciju dronova za Ukrajinu, izjavio je ministar odbrane Andris Spruds.

"Riga će uložiti sličnu sumu da bi takođe izgradila kapacitete svoje vojske za dronove", naveo je Spruds.

Zajedno sa Velikom Britanijom, Letonija je lider koalicije dronova, savezničke inicijative osnovane za snabdevanje ukrajinskih snaga ovom ključnom sposobnošću.

Koalicija je do aprila prikupila preko 500 miliona dolara.

"Naša ambicija je (da kupimo) do 1.000 dronova, koji bi takođe mogli da budu poslati u Ukrajinu", rekao je Spruds iznoseći planove Rige za razvoj svojih dronova.

 

(Kyiv Independent)

FSB: Otkriveno ukrajinsko sladište oružja u oblasti Artemovsk DNR

Tokom operativnih borbenih dejstava u oblasti Artemovsk otkrivene su zalihe naoružanja ukrajinske vojske, saopštila je Uprava FSB Rusije za Donjecku Narodnu Republiku.

U kešu su se nalazile 23 ručne bombe, 25 minobacačkih granata, jedan bacač granata AT-4 švedske proizvodnje, pet mina, hiljadu metaka municije, kao i tri domaće naprave i 650 g TNT blokova, navodi FSB.

(Izvestiя)

Oleščuk: Oborena sva tri ruska "šaheda"

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je sva tri neprijateljska "šaheda" tokom noći u oblastima Zaporožja, Dnjepropetrovska i Čerkasa, saopštio je objavio komandant vazduhoplovstva, general-potpukovnik Nikola Oleščuk.

(Ukrinform)

Zelenski u Briselu potpisuje važan dokument

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski danas će u Briselu sa belgijskim premijerom Aleksandrom De Kroom potpisati bilateralni sporazum o bezbednosti, saopštila je sinoć belgijska vlada.

Više o tome pročitajte ovde.

Ukrajina napala Lugansk kasetnim bombama

Grad Lugansk na istoku Ukrajine, koji je pod kontrolom Rusijom napadnut dva puta u roku od tri sata noćas, rekli su zvaničnici.

Šef Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik rekao je da je Lugansk pogođen kasetnom municijom, što je izazvalo požar.

Meštani su izvestili da su eksplozije odjeknule u blizini vojne vazduhoplovne škole i fabrike za remont aviona.

Foto: AP

 


(Izvestiя, Rojters)

 

Kijev: Rusi pogodili aerodrom u Zaporožju, terminal uništen

Ukrajinski policajci i vojska potvrdili su da su Rusi juče popodne raketom Kh-59 pogodili međunarodni aerodrom Zaporožje, uništivši zgradu terminala.

Generalno Tužilaštvo Oc "Jug" je pokrenulo istragu o posledicama udara krstareće rakete na terminal aerodroma.

Navodi se i da nema povređenih.

(Ukrajinska pravda)

 

Uništeno uporište voda Oružanih snaga Ukrajine na istočnoj periferiji Časova Jara

 

Posade samohodnih topova Nona-S Kostromskog gardijskog artiljerijskog puka Ivanovske gardijske vazdušno-desantne vojske uništile su grupu pešadije Oružanih snaga Ukrajine u uporištu voda na istočnoj periferiji Časova Jara. Ovo je saopšteno ruskom Ministarstvu odbrane.

- Tokom izviđanja i potrage pomoću vazdušnog izviđanja, padobranci su otkrili uporište voda u kojem su bili ukopani ukrajinski nacionalisti, koordinate neprijateljskih položaja su odmah prebačene na artiljerijsku kontrolnu tačku radi njihovog uništenja - navodi se u izveštaju.

Kako je rekao komandir voda sa pozivnim znakom Kura, posade su uglavnom gađale minobacačke posade i utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine. „Neprijatelj preduzima akciju, pokušava da se nekako izvuče, ali bezuspešno [ovo] je zbog dobrog rada pešadije i artiljerije“, dodao je on, prenela je agencija TASS.

Foto MO Ukrajine

 

 

Tri bespilotne letelice uništene su tokom noći iznad Belgorodske i Kurske oblasti

 

Ruski PVO sistemi uništili su tri ukrajinska drona iznad Belgorodske i Kurske oblasti.

Ovo je saopšteno ruskom Ministarstvu odbrane.

- Protekle noći zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvrši terorističke napade bespilotnim letelicama tipa aviona na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije i još dve bespilotne letelice su uništene nad teritorijom Belgorodske oblasti - prenela je agencija TASS.

BONUS VIDEO: BAJDENOVO PRISTANIŠTE -  Pomoć pristiže

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama