BREJVIK IZVOJEVAO MALU POBEDU: Masovnom ubici apelacioni sud dozvolio bitnu stvar

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

28. 05. 2024. u 07:33

APELACIONI sud u Norveškoj dozvolio je Andersu Brejviku, koji je osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva 77 ljudi u dva odvojena napada 2011. godine, da ponovo tuži državu zbog navodnih kršenja njegovih prava tokom izdržavanja zatvorske kazne, objavio je list „Aftenposten“.

БРЕЈВИК ИЗВОЈЕВАО МАЛУ ПОБЕДУ: Масовном убици апелациони суд дозволио битну ствар

EPA

Okružni sud u Oslu u februaru je odbacio Brejvikovu tužbu, a Apelacioni sud je sada vratio tužbu nižem sudu da je ponovo razmotri. Za sada nije poznato kada će se održati novo suđenje.

Brejvik (45) je u januaru tužio norvešku državu zbog navodnog kršenja njegovih ljudskih prava zbog toga što se u zatvoru nalazi u izolaciji i što mu je ograničena prepiska. Njegovi advokati su tvrdili da Norveška krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, preneo je Tanjug.

Brejvik je 2011. godine prvo detonirao automobil bombu u blizini premijerove kancelarije u Oslu, kada je poginulo osam ljudi, a zatim se odvezao na ostrvo Utoja i tamo ubio 69 osoba u omladinskom kampu Laburističke partije.

On je 2012. godine proglašen krivim za terorizam i osuđen na maksimalnu kaznu u Norveškoj - 21 godinu zatvora, koja se može produžavati na neodređeno vreme.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: BAJDENOVO PRISTANIŠTE: Pomoć pristiže

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI RUSI? Skandalozno izvinjenje reprezentativca Albanije koji je prostački vređao Srbiju