U MILANU MAFIJA KOMANDUJE I SAMOPOSLUGAMA: Tužilac Napulja izneo alarmantne podatke o širenju Ndrangete

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

28. 05. 2024. u 18:30

KALABRIJSKA mafija Ndrangeta u Milanu je postala veoma moćna.

У МИЛАНУ МАФИЈА КОМАНДУЈЕ И САМОПОСЛУГАМА: Тужилац Напуља изнео алармантне податке о ширењу Ндрангете

Foto: Piksabej

Ima u rukama sve samoposluge u zaleđu grada, a u gradu prostore za zabavu poznatih, sve pod "pozajmljenim" imenima, izjavio je tužilac Napulja Nikola Grateri govoreći u Palermu na Konferenciji "Putevi i logika međunarodne trgovine drogom i evolucija transnacionalnog organizovanog kriminala"

Skok u "kvalitetu" Ndrangete desio se još 1969. godine, kada je u svetilištu Svetog Luke odlučeno da vođa Ndrangete može da uđe u devijantne masonske lože. U ložama su bile sudije, tužioci, pripadnici policijskih snaga i institucija, što je očigledno omogućilo ograncima Ndrangete da naprave korak napred.

- Novcem od kidnapovanja tada je odlučila da investira u trgovinu drogom. Devedesetih godina je bila velika potražnja za kokainom, pa je Ndrangeta poslala desetine "brokera" u Kolumbiju da kupe drogu po nižim cenama - objašnjava tužilac.

Italija koja je bila lider u svetu po tehnikama za istragu. Ali, izgubila je korak, a da bi ga povratila mora da investira u osoblje i u tehnologije za borbu protiv organizovanog kriminala, smatra tužilac. Ali to ne ide lako:

Lično obezbeđenje od 1989.

TUŽILAC Nikola Grateri jedna je od vodećih ličnosti u borbi protiv Ndrangete, višedecenijske bitke u kojoj učestvuje od početka karijere, bavio se i istragama o vezama između Ndrangete, politike, masonerije kao i trgovinom oružja i droge, a od 1989. godine živi sa ličnim obezbeđenjem.

- Kada vam kažu da prisluškivanje košta mnogo setite se da "slušanje" telefona 24 sata košta samo tri evra. U 10 poslednjih godina ima mnogo rupa, ne samo u sudovima, već i u lokalnim vlastima. Nedostaju hiljade policajaca. Da bi se ulazilo efikasno u trag Ndrangeti potrebni su i haker, i kompjuterski inženjering, ali dobri kadrovi se ne javljaju na konkurse, jer njih uzimaju privatne kompanije koje ih plaćaju i pet puta više - objašnjava tužilac.

Pre mesec dana u Milanu je uhapšeno 14 osoba i zaplenjeno četiri lokala. Osobe koje su ih držale imale su "pozajmljena imena". A finansijska policija otkrila je da je reč o pripadnicima Ndrangete iz mesta Đoja Tauro u Kalabriji, iz familije koja se već duže vremena ukorenila u Milanu i bavi se mafijaškim aktivnostima - ucenama, prevarama i prometom otpadnih materijala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)