ŽESTOK ODGOVOR RUSIJE NA BAJDENOVE IZJAVE: Nećemo dozvoliti menjanje istorije

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

28. 05. 2024. u 09:24

POJEDINI savremeni američki lideri pate od sindroma istorijskog revizionizma. Otišle su generacije lidera koji su lično učestvovali u Drugom svetskom ratu i koji nikada sebi ne bi dozvolili da prećute odlučujući doprinos SSSR-a uništavanju Trećeg rajha, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

ЖЕСТОК ОДГОВОР РУСИЈЕ НА БАЈДЕНОВЕ ИЗЈАВЕ: Нећемо дозволити мењање историје

Foto: AP

Ovo saopštenje usledilo je povodom izjave lidera SAD Džozefa Bajdena da su Amerikanci bili ti koji su "bukvalno spasli svet" i Evropu u Drugom svetskom ratu.

Bajden je prilikom govora na Arlingtonskom vojnom groblju prećutao veliku žrtvu i odlučujući doprinos sovjetskih vojnika i vojnika drugih zemalja konačnom slomu nacizma, ali bilo bi ipak čudno očekivati od onih koji danas finansiraju i opskrbljuju oružjem neonacistički režim u Kijevu da budu zahvalni narodima SSSR-a zbog pobede nad nacizmom, istaklo je rusko ministarstvo. 

Ipak, Moskva podseća da su Dvajt Ajzenhauer i Džon Ficdžerald Kenedi pamtili reči zahvalnosti i ushićenja Frenklina D. Ruzvelta povodom uspeha Crvene armije, te da oni "nikada sebi ne bi dozvolili da prećute odlučujući doprinos SSSR-a".

- U ovakvim uslovima Rusija pokazuje spremnost da i bez SAD sačuva sećanje na pobedu saveznika 1945. godine - poručuje Moskva i dodaje:

- 9. maja ceo svet je uživo gledao i imao prilike to da čuje tokom govora predsednika Rusije na Paradi pobede na Crvenom trgu.

Foto: Profimedia

- Rusija nikada nije umanjivala značaj drugog fronta i pomoći saveznika. Odajemo počast hrabrosti svih vojnika antihitlerovske koalicije, članova Otpora, partizana, hrabrosti naroda Kine koji se borio za svoju nezavisnost protiv agresije militarističkog Japana. I uvek ćemo pamtiti i nikada nećemo zaboraviti našu zajedničku borbu - rekao je tada Vladimir Putin. 

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov takođe je komentarisao Bajdenovo prećutkivanje značaja vojske SSSR-a za svet. On je ocenio da američke vlasti nastavljaju sa politikom umanjivanja značaja SSSR-a u pobedi nad fašizmom, te je dodao da Rusija to neće dozvoliti i da će se boriti protiv menjanja istorije. 

- Ne postoji nijedna država na svetu koja je izdržala više od nas u borbi protiv nacističke Nemačke i njenih satelita. Nećemo dati da se zaboravi da je naš narod žrtvovao 27 miliona života - naglasio je ruski diplomata.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: GODIŠNjICA MOSKOVSKOG METROA: Baletski igrači nastupaju na stanici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače