U STRAVIČNIM OLUJAMA STRADALO VIŠE OD 20 OSOBA: Padao grad veličine teniske loptice, ljudima prete nove nepogode (FOTO/VIDEO)

Novosti online

28. 05. 2024. u 10:24

NEVREME sa grmljavinom koje je zahvatilo nizije na jugu SAD i planine Ozark ubilo je najmanje 24 osobe u četiri države i uništilo stotine zgrada, a prognostičari upozoravaju na pogoršanje vremena.

У СТРАВИЧНИМ ОЛУЈАМА СТРАДАЛО ВИШЕ ОД 20 ОСОБА: Падао град величине тениске лоптице, људима прете нове непогоде (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Iks/GigaBasedDad

Broj mrtvih tokom vikenda uključuje najmanje osam smrtnih slučajeva u Arkanzasu, sedam u Teksasu, četiri u Kentakiju i dvoje u Oklahomi, prema državnim zvaničnicima za vanredne situacije.

Guverner Kentakija Endi Bešir proglasio je vanredno stanje rano u ponedeljak, dok je Nacionalna meteorološka služba saopštila da je upozorenje na jaku grmljavinu za delove Džordžije i Južne Karoline najmanje do ponedeljka po podne.

Zbog nevremena je oko 300.000 ljudi u sedam saveznih država ostalo bez struje.

- Bila je to teška noć za naše ljude - objavio je guverner Kentakija na društvenoj platformi Iks u ponedeljak. Kasnije je na brifingu za novinare rekao da su razorne oluje pogodile skoro celu državu. Zvaničnici su rekli da je 100 državnih auto-puteva i puteva oštećeno u nevremenu.

Jak grad pogodio je Teksas, a na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se ledene kugle koje padaju sa neba brzinom munje.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je na dodatne oluje u dolinama Ohaja i Tenesija, koje donose jake vetrove, grad, tornada i jake pljuskove koji bi mogli da izazovu iznenadne poplave.

Najnovije ekstremno vreme dolazi samo nekoliko dana nakon što je snažan tornado protutnjao gradom u Ajovi, ubivši četiri osobe, a više pijavica je pogodilo Teksas prošle nedelje.

Istovremeno, meteorolozi najavljuju da će ekstremno visoke temperature pogoditi Teksas, gde se očekuje i do 49 stepeni Celzijusa.

U međuvremenu, SAD se pripremaju za ono što su vladini prognostičari nazvali potencijalno "izuzetnom" atlantskom sezonom uragana koja počinje 1. juna.

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PANIKA NA EURO 2024: UEFA uvela vanredne bezbednosne mere