OD ULASKA SOVJETA U BERLIN NI TRAGA NI GLASA: Bajden izneo svoje viđenje pobednika u Drugom svetskom ratu

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

28. 05. 2024. u 10:38

PREDSEDNIK SAD Džozef Bajden izjavio je da su američki vojnici tokom Drugog svetskog rata „spasli svet i oslobodili Evropu“, ne pominjući ulogu SSSR-a i drugih zemalja u pobedi nad fašizmom. Iz Rusije poručuju da neki američki lideri pate od „istorijskog revizionizma“.

ОД УЛАСКА СОВЈЕТА У БЕРЛИН НИ ТРАГА НИ ГЛАСА: Бајден изнео своје виђење победника у Другом светском рату

Foto: Profimedia

- Predstavnici najveće generacije, za nedelju dana biće 80 godina od tog dana, sleteli su na plaže Normandije, oslobodili kontinent i bukvalno spasli svet - rekao je Bajden u ponedeljak tokom govora na vojnom groblju u Arlingtonu povodom obeležavanja Nacionalnog dana sećanja.

Tim povodom reagovalo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

- Prema medijskim izveštajima, Bajden je u svom govoru rekao da su američki vojnici tokom Drugog svetskog rata oslobodili Evropu i 'bukvalno spasli svet”. Ulogu SSSR i drugih zemalja u pobedi nad fašizmom američki lider nije pomenuo - napomenuo je MIP Rusije.

Istovremeno, u saopštenju se navodi da Bajden, za razliku od svog prethodnika Donalda Trampa, nije u stanju da oda počast svim borcima protiv fašizma.

Ministarstvo je podsetilo da su pre samo četiri godine ruski predsednik Vladimir Putin i njegov tadašnji američki kolega Donald Tramp izdali zajedničko saopštenje povodom 75. godišnjice susreta na Elbi.

S tim u vezi, ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov konstatovao je da američke vlasti i dalje „cinično omalovažavaju, pa čak i negiraju odlučujuću ulogu SSSR-a u pobedi nad fašizmom“.

- Ne postoji nijedna država na svetu koja je izdržala više od nas u borbi protiv nacističke Nemačke i njenih satelita. Gotovo cela Evropa se borila protiv Crvene armije na frontovima Drugog svetskog rata - dodao je Antonov.

prema njegovim rečima, retorika američkih političara je „izvrnuta tako da odgovara potrebama dana“.

- Mi ćemo se boriti protiv toga i nećemo dozvoliti iskrivljavanje istorije. Nećemo dozvoliti da se zaboravi da je naš narod žrtvovao 27 miliona života - zaključio je ambasador.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: MITING U PARIZU - Obilno prisustvo policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVET JE ZGROŽEN: Osuđeni pedofil učestvuje na Olimpijskim igrama Pariz 2024, evo i kako su ga pustili