ONI SU JEDINA LEGITIMNA VLAST U UKRAJINI: Putin komentarisao politički vrh Kijeva

Novosti online

28. 05. 2024. u 15:20

JEDINA legitimna vlast u Ukrajini, prema preliminarnim procenama, jesu parlament i predsednik parlamenta, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

ОНИ СУ ЈЕДИНА ЛЕГИТИМНА ВЛАСТ У УКРАЈИНИ: Путин коментарисао политички врх Кијева

FOTO: Tanjug/AP

- Konačni odgovor na pitanje o legitimnosti vlasti treba da da politički pravni sistem Ukrajine. Nije to toliko teško - rekao je ruski predsednik na konferenciji za novinare na kraju posete Uzbekistanu.

Podsetimo, petogodišnji mandat ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog završen je 21. maja. Izbori su odloženi zbog ratnog stanja. Zelenski tvrdi da on i dalje ima mandat jer je u zemlji proglašeno vanredno stanje.

Kada je reč o nelegitimnosti Zelenskog Putin je rekao da je potrebno sprovesti detaljnu analizu, ali ono što je u prvom planu jeste to da Ustav Ukrajine predviđa produžetak mandata, ali samo Rade.

- O produženju mandata predsednika u Ustavu Ukrajine nema ništa. To je prvo. Drugo, zaista zakon o pravnom statusu zakona o ratnom stanju govori o tome da se za vreme ratnog stanja izbori za predsednika ne održavaju, ali to ne znači da se prolongiraju. Oni se ne održavaju. Ko je rekao da će oni biti prolongirani? O tome u Ustavu nema ništa. Ali zato postoji član br. 111 Ustava u kojem stoji da se u tom slučaju mandat vrhovne vlasti – praktično predsednička ovlašćenja – prenose na predsednika parlamenta - naveo je on.

On smatra da Zapad, posebno SAD, želi postepeno da smeni vlast u Ukrajini da novo rukovodstvo ne bi odgovaralo za ranije nepopularne odluke.

Kako je dodao, Ukrajina sama nije želela da ukine zakon o ratnom stanju da bi se održali izbori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)