PUTIN UPOZORIO: Zemlje koje govore o napadima na rusku teritoriju treba da budu svesne sa čim se igraju

Novosti online

28. 05. 2024. u 16:04

PREDSTAVNICI zemalja NATO-a moraju biti svesni sa čime se igraju kada govore o predlozima Zapada da se Kijevu dozvole napadi na teritoriju Rusije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

ПУТИН УПОЗОРИО: Земље које говоре о нападима на руску територију треба да буду свесне са чим се играју

Foto Tanjug/AP

- Predstavnici zemalja NATO-a, posebno u Evropi, posebno u malim zemljama, treba da budu svesni sa čim se igraju. Treba da se sete da su to, po pravilu, države sa malom teritorijom i veoma gustom naseljenošću. I to je faktor koji treba da imaju na umu pre nego što nešto kažu o izvođenju udara duboko u rusku teritoriju - rekao je Putin tokom obraćanja novinarima nakon posete Uzbekistanu.

On je, takođe, upozorio da poljska vojska, u slučaju da uđe u Ukrajinu, odatle neće izaći.

- Poljske vlasti izjavljuju da su spremne da pošalju svoje vojnike. Mi pratimo to što govore, puno je plaćenika iz Poljske. Ako neki evropski kontingenti zajedno s Poljacima uđu u Ukrajinu, drugi će otići, a Poljaci – nikad. Za mene je to očigledna stvar. Možda grešim, ali teško - rekao je Putin.

O zapadnim plaćenicima

On je dodao i da Rusija zna da se u Ukrajini nalaze zapadni plaćenici.

- Što se tiče činjenice da se u Ukrajini možda nalaze ili ne nalaze plaćenici, mi to dobro znamo, tu nema ništa novo - rekao je Putin, komentarišući dokument koji je potpisao glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, a kojima se legalizuje poseta francuskih instruktora centrima za obuku Oružanih snaga Ukrajine.

Prema njegovim rečima, zapadni plaćenici trpe gubitke u Ukrajini, a Zapadu je sve teže da to sakrije.

- Postavili ste pitanje o preciznom oružju dugog dometa. A ko upravlja tim oružjem? Ko ga poslužuje? Naravno, isti ti instruktori prerušeni u plaćenike. To je sve. Oni postoje, i trpe gubitke. Možda je takva izjava posledica činjenice da im je očigledno sve teže da sakriju ove gubitke - ocenio je ruski lider, komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga „Ukrajina ima pravo“ i da izvori napade na „vojne ciljeve na ruskoj teritoriji“.

On je dodao da Moskva pažljivo prati situaciju i neke izjave nakon saopštenja generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga o napadima u dubinu njene teritorije i istakao da je ruska vojska kod Harkova prešla na stvaranje bezbednosne zone na šta je upozoravala Kijev.

Prema njegovim rečima, Stoltenberg ne može a da ne shvata kako se pripremaju napadi dalekometnim oružjem.

- Ako on (Stoltenberg) govori o mogućnosti udara na rusku teritoriju preciznim oružjem dugog dometa, on bi, kao čovek koji vodi vojno-političku organizaciju, iako je civil, kao i ja, ipak trebalo da zna visoko precizno oružje velikog dometa ne može da se koristi bez kosmičkih sredstava za izviđanje - objasnio je Putin.

On je dodao da su događaji na harkovskom pravcu bili isprovocirani dejstvima Zapada i istakao da su na tom području trenutno glavna dešavanja u okviru specijalne vojne operacije.

Prema njegovim rečima, u slučaju da ukrajinska vojska primeni dalekometno oružje za napade na rusku teritoriju, Rusija će ponovo morati da donese odluku o sanitarnoj zoni.

- I prešli smo na to - rekao je Putin.

Predsednik Rusije podsetio je i da niko na Zapadu ne govori o granatiranju Belgoroda.

- Pogledajte sve izveštaje vaših zapadnih kolega, niko ne govori o granatiranju Belgoroda i drugih susednih teritorija, svi govore samo o tome da je Rusija otvorila novi front i da napada Harkov. Ni reči. Čime je to uzrokovano? Oni su to uradili svojim rukama, a onda ‘ubiru plodove’ svog stvaralaštva - rekao je Putin.

Govoreći o strateškom naoružanju, Putin je naveo i da su Sjedinjene Američke Države želele da se sa Rusijom dogovaraju u oblasti strateškog naoružanja, ali za sada se ne vide velike želje.

- Čini mi se da su hteli da pregovaraju na polju strateškog naoružanja, ali nešto ne vidimo veliku želju da se to radi. Postoje razgovori o tome, ali mi ne vidimo neku veliku želju. Videćemo šta će se dalje dešavati - objasnio je Putin.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: LANSIRANE HAMASOVE RAKETE: Prvi put posle četiri meseca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)