DŽEFRI SAKS: Bez dijaloga Putina i Bajdena – ljudski životi u velikoj opasnosti

Novosti online

28. 05. 2024. u 22:38

LjUDSKI životi su u opasnosti sve dok američki predsednik Džozef Bajden ne ostvari direktan dijalog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izjavio je poznati američki ekonomista i profesor na Kolumbijskom univerzitetu Džefri Saks.

ЏЕФРИ САКС: Без дијалога Путина и Бајдена – људски животи у великој опасности

Foto: Printscreen

- Dok Bajden ne bude direktno razgovarao sa Putinom i ne otpočne dijalog, naši životi su u velikoj opasnosti, ocenio je Saks u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu.

Novinar je objasnio da je zabrinut i zbog opasnosti od nuklearnog rata.

On je zamerio američkoj administraciji da odbija pregovore sa protivnicima koji, prema njegovim rečima, čine suštinu „prave diplomatije“.

Saks je veoma visoko ocenio rusko rukovodstvo. Predsednika Rusije Putina nazvao je „veoma pametnim“ liderom, koji „vrlo efikasno“ upravlja zemljom, nema iluzije prema SAD i dobro razume kako funkcioniše američka državna mašinerija.

Istovremeno, šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova okarakterisao je kao istaknutog diplomatu i apelovao na obnavljanje kontakta sa njim u cilju traženja rešenja ukrajinskog sukoba.

Za diverziju na „Severnom toku“ odgovorne SAD

Pored toga, Saks je istakao da iza dizanja u vazduh ruskog gasovoda „Severni tok“ stoji administracija Sjedinjenih Američkih Država.

- Znate, Sjedinjene Američke Države su, kao što su i obećale verovatno desetine puta, digle u vazduh ‘Severni tok’, rekao je on u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu.

On je kritikovao američke vlasti jer negiraju optužbe na svoj račun, prećutkuju istinu, a najveće medije zbog nespremnosti da dođu do nje.

- Živimo u situaciji kada ljudi na vlasti misle da je to igra i da nisu u obavezi da nam govore istinu. Oni rizikuju naše živote, živote Ukrajinaca, rekao je Saks.

Ekonomista je takođe ocenio da su se američke sankcije pokazale neefikasnim u poređenju sa onim na šta su računale zapadne zemlje pri njihovom uvođenju.

Ranije je o umešanosti SAD i Norveške u diverzije na ruskom gasovodu pisao poznati američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu Karlsonu rekao da su diverzije na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ izvele američke obaveštajne službe.

BONUS VIDEO: NIKO OVU ZASTAVU NIKADA NEĆE POBEDITI: Vučić na kraju mitinga u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO