PROPALA MU IDEJA: Totalni fijasko Zelenskog

Милица Шкорић
Milica Škorić

29. 05. 2024. u 07:12

ODBIJANjE jednog broja lidera globalnog Juga da prisustvuje samitu o Ukrajini u Švajcarskoj znači da je prvobitni plan Vladimira Zelenskog propao, izneo je ovo mišljenje senator Aleksej Puškov na svom Telegram kanalu.

ПРОПАЛА МУ ИДЕЈА: Тотални фијаско Зеленског

Foto: Tanjug/AP

On je podsetio da je na samit pozvano 160 država, a da je cilj događaja bio da bude „globalni“. Istovremeno, prema poslednjim informacijama, sastanku će prisustvovati predstavnici oko 70 zemalja, a većina će poslati samo posmatrače nižeg ranga, istakao je on.

- Danas se zna da na samitu neće biti ni Bajden, ni Si Đinping, ni brazilski predsednik Lula. To znači da ideja usvajanja zajedničke platforme za rešavanje krize, koja bi ujedinila globalni zapad i globalni jug, neće biti prihvaćena u Švajcarskoj sa stanovišta prvobitnog plana – da se okupe lideri 160 vodećih i značajnih zemalja sveta – to je već fijasko - rekao je Puškov.

Prema njegovom mišljenju, više od polovine pozvanih ne deli zapadni pristup rešavanju ukrajinske krize i smatraju ga nerealnim, a sam samit je besmislen.

Ranije je Blumberg javio da američki predsednik Džozef Bajden najverovatnije neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, pošto u isto vreme mora da prisustvuje skupu sredstava za svoju predizbornu kampanju u Kaliforniji.

Kako je prenela agencija Sinhua, kineski predsednik Si Đinping je na sastanku sa Vladimirom Putinom rekao da Peking podržava održavanje međunarodne mirovne konferencije za rešavanje situacije u Ukrajini u odgovarajuće vreme, ako je priznaju Moskva i Kijev i pod uslovom njihovog ravnopravnog učešća.

Brazilska predsednička administracija je prošle nedelje rekla da Luiz Inasio Lula da Silva neće ići na konferenciju u Švajcarsku.

Iz kancelarije južnoafričkog predsednika Sirila Ramafoze rekli su agenciji da on takođe neće učestvovati na konferenciji zbog učešća u postizbornim aktivnostima.

Švajcarska će održati konferenciju o Ukrajini 15-16. juna u blizini grada Lucerna. Rusija neće prisustvovati. Na sastanak je pozvano oko 160 država. Portparol predsednika Dmitrij Peskov ranije je rekao da pregovarački proces o Ukrajini bez učešća Rusije nema smisla.

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

USKORO POČINJE STROGI POST: Posvećen je Svetim apostolima Petru i Pavlu, evo šta ne bi trebalo da jedemo