PAPA FRANJA - HOMOSEKSUALCI NE MOGU U BOGOSLOVIJE: Poglavar rimokatoličke crkve izazvao burne reakcije stavom o gej populaciji

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

29. 05. 2024. u 18:19

OSOBE homoseksualne orijentacije ne mogu da budu primljene u bogoslovije.

ПАПА ФРАЊА - ХОМОСЕКСУАЛЦИ НЕ МОГУ У БОГОСЛОВИЈЕ: Поглавар римокатоличке цркве изазвао бурне реакције ставом о геј популацији

Papa Franja / Foto AP

Ovu odluku saopštio je papa Franja, iza zatvorenih vrata pred više od 200 italijanskih biskupa u Auli Sinoda, na generalnoj skupštini Episkopske italijanske konferencije. Papa je pozvao da se pravi stroga selekcija u primanju osoba u seminare, upirući prstom na suviše veliku "pederastiju".

Tim je papa izazvao veliku buku, zasad ponajviše medijsku, ali ta stroga intervencija nije malo iznenadila ni prisutne biskupe, potvrđeno je iz više izvora. Od nekadašnje izjave: "Ko sam ja da sudim onima koji traže Boga", misleći na osobe homoseksualce, preko poruke da je "crkva kuća za sve", papa je sada stigao do mnogo oštrijeg stava u pogledu izbora i školovanja za svešteničko zvanje.

Ova tema bila je predmet rasprave dugi niz godina. Uputstvo u vatikanskom Dikasteru za sveštenstvo još 2005. godine, u vreme pape Benedikta 16. koje je potvrdio 2016. i papa Franja, utvrdilo je da "Crkva duboko poštujući doktrinu, ne može da primi u bogosloviju i sveti red one koji praktikuju homoseksualnost, ili podržavaju gej kulturu".

Italijanski biskupi su na poslednjoj Skupštini u Asiziju raspravljali o mogućnosti nijansiranja takvih ograničenja, ohrabreni papinim izjavama u prošlosti i otvaranjem teme po pitanju homoseksualnosti. I pored brojnih protesta, usvojen je amandman kojim se označavalo razlikovanje između "dela" i "sklonosti", podvlačeći obavezu celibata za sve seminariste, homoseksualce i heteroseksualce i na taj način otvarajući vrata bogoslovija gej kandidatima za sveštenstvo koje je trebalo da se posveti celibatu.

Povika LGBT udruženja i izvinjenje

NISU izostale reakcije udruženja iz LGBTK. Komentarišu da je odluka pape "uvredljiva i klevetnička" i da bi želeli da znaju kako će se identifikovati gej polaznici. "Da li će vršiti pretrese? Hoće li koristiti svetu inkviziciju? Ili će sveštenike podvrgnuti hitovima pesama LGBT i pevača da vidimo njihove reakcije?", pitaju udruženja homoseksualaca.

Papa Franja nije nameravao da koristi homofobičan rečnik i izvinjava se svakome ko je uvređen njegovim rečima, saopštio je Vatikan, nakon što su italijanski mediji objavili da je papa u susretu sa italijanskim biskupima koristio pogrdan naziv za homoseksualce frociaggine, koji se grubo prevodi kao "ped**luk".

Ali, u sat i po vremena sučeljavanja argumenta sa sveštenicima, papa je efektivno blokirao taj put - poštuje se gej osoba koja kuca na vrata bogoslovija, ali postavljanjem čvrstih barijera pristupu kako bi sprečio homoseksualac koji bira sveštenstvo, a na kraju vodi dvostruki život. Papa se požalio i na višak "pederastije" u nekim italijanskim bogoslovijama.

- Postoji savremena kultura homoseksualizma u odnosu na koju je bolje da oni sa homoseksualnom orijentacijom ne budu primljeni u bogosloviju. Dečaku takve tendencije veoma je teško da ne "padne" - objasnio je.

Teolog Vito Mankuzo za list "Stamp" kritikuje papu, jer njegove reči izražavaju "prezir". "Karakterišu ga velika obećanja i loši rezultati", kaže on. On smatra da bi isključenje iz biskupija bilo "novost", s obzirom na to da trenutno ima malo kandidata, pa "mi težimo da uzmemo sve".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SENZACIJA: Britanci upravo objavili vest, Novak Đoković opet zapanjio svet!