UKRAJINSKI PARTNERI ODBRUSILI ZELENSKOM: Ne zahtevaj to nikako od NATO alijanse

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

29. 05. 2024. u 11:04

PARTNERI Ukrajine zamolili su njenog predsednika Vladimira Zelenskog da od NATO-a ne zahteva nemoguće, konkretno brz napredak ka članstvu u Alijansi, javlja britanski list „Telegraf“, pozivajući se na sopstvene izvore.

УКРАЈИНСКИ ПАРТНЕРИ ОДБРУСИЛИ ЗЕЛЕНСКОМ: Не захтевај то никако од НАТО алијансе

Foto AP

Prema pisanju medija, od Zelenskog je zatraženo da ne vrši pritisak na pojedine članice NATO-a u kontekstu uključivanja Ukrajine u vojni savez.

U svetlu prošlogodišnjeg samita NATO-a, neke zemlje članice, između ostalog Velika Britanija, pokušale su da izvrše pritisak na tu odluku, što je dovelo do raskola u bloku, kažu izvori „Telegrafa“.

- SAD su veoma skeptične u pogledu daljeg napretka Ukrajine na putu ka članstvu u NATO ove godine. Sjedinjene Američke Države možda nisu toliko zabrinute kao Nemačka, ali postoji bojazan zbog pretnje Rusije po ostatak Alijanse - naveo je izvor lista.

Još dva izvora „Telegrafa“ tvrde da će na samitu NATO-a u Vašingtonu u julu Ukrajini biti ponuđeno takozvani „most“ ili „put“ ka članstvu, kao znak podrške tom procesu, ali bez jasnih datuma za pristupanje Alijansi.

Rusija se protivi ulasku Ukrajine u NATO. Predsednik Vladimir Putin rekao je ranije da takav scenario stvara pretnje za Moskvu, da neće poboljšati bezbednost Kijeva, kao i da će stvoriti dodatnu napetost u svetu. Putin je takođe istakao da je pretnja ulaska Ukrajine u Alijansu jedan od razloga za pokretanje vojne operacije Rusije u toj zemlji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: VOJSKA RAZBILA BANDE - El Salvador raspoređuje 3.000 vojnika u Apopi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TRUDILA SAM SE DA BUDEM JAKA: Pevačici pred izlazak na binu rekli da joj je član porodice preminuo