PRETRESI U EVROPSKOM PARLAMENTU: Istraga o navodnom mešanju Rusije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 05. 2024. u 16:12

POLICIJA je pretresla danas kancelarije jednog službenika Evropskog parlamenta u Briselu i Strazburu kao i njegovu rezidenciju u Belgiji, u okviru istrage o navodnom ruskom mešanju i korupciji.

ПРЕТРЕСИ У ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Истрага о наводном мешању Русије

Foto Tanjug/AP

-Pretresi se sprovode u okviru slučaja o mešanju, pasivnoj korupciji i članstvu u kriminalnoj organizaciji, kao i u vezi sa indikacijama o ruskom mešanju, pri čemu se, kako se sumnja, stupalo u kontakt sa članovima Evropskog parlamenta i plaćalo im se da promovišu rusku propagandu preko portala Vojs of Jurop.

-Postoje indikacije da je službenik Evropskog parlamenta imao značajnu ulogu u ovome, saopštila je belgijska policija, prenosi Politiko.

Prema rečima dve neimenovane osobe, koje imaju saznanja o istrazi, belgijska policija istražuje veze parlamentarnog pomoćnika koji je radio za krajnje desničarsku Alternativu za Nemačku (AfD), kontroverznu političku stranku koja je centralna u slučaju i sada radi za krajnje desničarskog poslanika u Evropskom parlamentu Marsela de Grafa.

De Grafova kancelarija nije odgovorila na zahtev briselskog portala da komentariše slučaj.

AfD je poslednjih meseci pratio niz skandala, koji su kulminirali hapšenjem u aprilu jednog pomoćnika visokog poslanika u Evropskom parlamentu Maksimilijana Kraha.

Nemačke vlasti su saopštile da je pomoćnik, po imenu Đian G, bio pripadnik kineske tajne službe.

Portparol Evropskog parlamenta odbio je da prokomentariše istragu koja je u toku, ali je potvrdio da je vlastima omogućen pristup kancelariji.

Evropska unija je pre dva dana sankcionisala portal Vojs of Jurop sa sedištem u Pragu i dva povezana preduzetnika, Viktora Medvedčuka i Artema Marčevskija, sa obrazloženjem da portal predstavlja "alat ruske propagande".

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TATA NIJE TU, NEĆE DOĆI: Udovica Nebojše Glogovca o najbolnijem trenutku nakon njegove smrti