"FORBS" TVRDI: Ukrajina preuveličava svoje vojne uspehe, objavljuju “dokaze” iz video igre (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 05. 2024. u 20:20

UKRAJINA je verovatno preuveličala broj ruskih borbenih aviona za koje tvrdi da ih je oborila, prenosi "Forbs".

ФОРБС ТВРДИ: Украјина преувеличава своје војне успехе, објављују “доказе” из видео игре (ВИДЕО)

FOTO: Novosti

Američki list je analizirao saopštenja ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog i Ministarstva odbrane i došao do zaključka da se ne mogu svi gubici potvrditi iz nezavisnih izvora.

Tako Kijev tvrdi da je 110. mehanizovana brigada oborila čak sedam ruskih jurišnih aviona Su-25 između 4. i 25. maja, međutim, kako navodi "Forbs", svega dva od sedam navodnih obaranja se može potvrditi vizuelnim dokazima.

Važno je naglasiti da se ovi "vizuelni dokazi" odnose na "mutnu fotografiju nečega što gori na zemlji" i na "video koji možda prikazuje raketu koja pogađa avion u niskom letu".

-Jedini preostali vizuelni "dokaz" koji je objavila 110. mehanizovana brigada potiče iz video-igre, navodi američki list i dodaje da je verovatnije da je pomenuta jedinica "oborila najviše dva ruska jurišna aviona za manje od mesec dana".

"Forbs" se u svom tekstu poziva na portal "Oriks", koji važi za "nezavisan" izvor koji video-snimcima i slikama potvrđuje gubitke obeju strana u sukobu. Međutim, u više navrata su razotkrivani slučajevi u kojima je ovaj portal gubitak jednog sredstva ratne tehnike (bilo da se radi o avionu, tenku, sistemu PVO itd.) prikazivao kao više gubitaka i to upotrebom slika istog sredstva iz različitih uglova.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRUGAČIJE I NIJE MOGLO: Nikola Jokić napravio incident na okupljanju košarkaša Srbije