MOŽEMO DA GAĐAMO RUSKU TERITORIJU: Imamo prećutni pristanak Amerike

Novosti online

29. 05. 2024. u 20:49

ŠEF Komiteta za spoljnu politiku i međuparlamentarnu saradnju Vrhovne rade Ukrajine Aleksandar Merežko smatra da Kijev ima "prećutnu saglasnost" Sjedinjenih Američkih Država da gađa rusku teritoriju oružjem koje je isporučio Vašington.

МОЖЕМО ДА ГАЂАМО РУСКУ ТЕРИТОРИЈУ: Имамо прећутни пристанак Америке

Foto: Printskrin

Ranije je kolumnista "Vašington posta" pisao da američki predsednik Džozef Bajden razmatra ukidanje ograničenja na upotrebu oružja koje je isporučila Amerika za ukrajinske udare na rusku teritoriju.

Prema rečima Merežka u izjavi za "Njuzvik", Vašington je već doneo odluku o ovom pitanju.

- Na osnovu izjave (državnog sekretara SAD Antonija) Blinkena, Sjedinjene Države ne podstiču ukrajinske udare na rusku teritoriju, ali u isto vreme ne nameravaju da zabrane takve udare, ukazao je ukrajinski zvaničnik.

Blinken je ranije rekao da SAD još uvek ne daju Ukrajini mogućnost ili podsticaj da izvrši udare van svoje teritorije isporučenim oružjem. On je, međutim, dodao da Ukrajina mora sama da donosi odluke o tome kako da vodi svoje operacije.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ranije je izjavio da "Ukrajina ima pravo", uključujući i napad na "vojne ciljeve na ruskoj teritoriji". Stoltenberg je rekao i da su "neki saveznici" ukinuli relevantna ograničenja i smatra da je "došlo vreme da se ukinu druga ograničenja".

U Ruskoj Federaciji, komentarišući izjave na Zapadu o udarima na rusku teritoriju, nazvali su ih nesmotrenim i naveli da izazivaju direktnu vojnu konfrontaciju sa Moskvom.

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je izjavu generalnog sekretara NATO nazvao provokativnom. Prema njegovim rečima, predsednik i vojska znaju mogući odgovor Rusije na napade na njenu teritoriju i preduzimaju odgovarajuće kontramere.

BONUS VIDEO: VOJSKA RAZBILA BANDE: El Salvador raspoređuje 3.000 vojnika u Apopi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HTEO SAM DA VEŽEM PERTLU...: Milan Marić ispričao anegdotu iz perioda kada je imao 30 kilograma viška