ORBAN BEZ DLAKE NA JEZIKU: EU odgovorna za uvlačenje Ukrajine u sukob bez plana

Novosti online

29. 05. 2024. u 23:59

EVROPSKA unija ima moralnu odgovornost za uvlačenje Ukrajine u sukob a da joj nije predočen jasan plan, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

ОРБАН БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ: ЕУ одговорна за увлачење Украјине у сукоб без плана

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Depositphotos

Još je rano govoriti o ulasku Kijeva u EU jer nema preciznih informacija o granicama i stanovništvu, dodao je on.

- Prvo pitanje je da li će Ukrajina postojati kao održiva država u budućnosti, imajući u vidu ratna razaranja. Mi imamo moralnu odgovornost za to što smo uvukli Ukrajinu u taj sukob obećavši podršku bez jasnog plana. Ako nastavimo tako, ona će biti uništena. U takvim uslovima pregovori o članstvu Ukrajine u EU su preuranjeni. Prvo treba precizirati njene granice i broj stanovnika - rekao je Orban za „Poan“.

Podsetimo, agencija Blumberg je ranije javila, pozivajući se na izvore, da Mađarska blokira dogovor u EU kojim bi se Ukrajini dozvolio početak pristupnih pregovora.

Sadašnje rukovodstvo EK – najgore u istoriji

Orban je u intervjuu rekao i da je sadašnji sastav Evropske komisije najgori u istoriji i da ga se treba osloboditi. Novi predsednik EK treba da bude neki političar koji ima iskustvo premijera.

- Treba da se oslobodimo sadašnjeg rukovodstva, to je najgora komisija koju je iko video. Nisu ispunili nijedno jedino obećanje koje se tiče konkurentnosti, sankcija, imigracija, proširenja. U demokratskom sistemu ako ne ispunjavate svoje obaveze - odlazite - zaključio je on.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRUGAČIJE I NIJE MOGLO: Nikola Jokić napravio incident na okupljanju košarkaša Srbije