"PROPAO IM PRVOBITNI PLAN" Mediji: Francuska se sprema da pošalje vojnike u Ukrajinu

Novosti online

30. 05. 2024. u 14:53

FRANCUSKA bi uskoro mogla da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu, uprkos bojazni nekih saveznika da bi ta odluka mogla da dovede do direktnog sukoba sa Rusijom, piše „Rojters“.

ПРОПАО ИМ ПРВОБИТНИ ПЛАН Медији: Француска се спрема да пошаље војнике у Украјину

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako se ističe, Francuska će u početnoj fazi poslati „ograničen“ broj instruktora. Kasnije je planirano slanje i nekoliko stotina stručnjaka u Ukrajinu.

Agencija navodi da bi Pariz mogao da donese odluku o slanju instruktora već sledeće nedelje.

U međuvremenu se na tu temu oglasila i zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Dobijamo potvrdu naših informacija o tome da se Francuska sprema da pošalje svoje vojnike u Ukrajinu. Mi smo izneli te podatke 3. aprila ove godine. Uprkos pokušajima Pariza da prikrije učešće svog profesionalnog vojnog osoblja u sukobu, kijevski režim namerno reklamira takav razvoj događaja kako bi predstavio da uživa široku međunarodnu podršku - ocenila je Zaharova.

Ona je podsetila na dokumenta koja je potpisao glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, kojima je legalizovana poseta francuskih instruktora centrima za obuku Oružanih snaga Ukrajine.

- Sada te informacije treba da komentariše Jelisejska palata, a ne da se kriju iza nekih formulacija. Tehnički, ti takozvani instruktori potrebni su za navođenje raketa dugog dometa 'skalp' koje su teške za upotrebu - objasnila je Zaharova.

Takođe je skrenula pažnju na to da su o mogućem slanju trupa u Ukrajini govorili i Varšava i baltičke zemlje.

- To sugeriše da je njihov prvobitni plan u vezi Ukrajine u potpunosti propao. Oni grozničavo traže kako dalje da vode tu kampanju - konstatovala je zvanična predstavnica MIP.

Ranije je list „Njujork tajms“ pisao da je Kijev, u svetlu napredovanja ruskih trupa, zatražio od NATO-a da pomogne u obuci regruta u blizini linije fronta. Predsedavajući Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD Čarls Braun primetio je da raspoređivanje instruktora Alijanse u Ukrajini izgleda neizbežno.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: TERORISTIČKI NAPAD NA DžENIN: Najmanje osam ubijenih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SRBI PEVALI, A ONDA... Onda su naišli Danci i desilo se - ovo! (VIDEO)