DANSKA DALA ODOBRENJE KIJEVU: Ukrajina da koristi F-16 za napade na Rusiju

Novosti online

30. 05. 2024. u 15:34

UKRAJINA bi mogla da koristi danske borbene avione F-16 za napade na vojne ciljeve u Rusiji, izjavio je u Briselu ministar spoljnih poslova Danske Lars Loke Rasmusen, a prenosi list „Evropska pravda “.

ДАНСКА ДАЛА ОДОБРЕЊЕ КИЈЕВУ: Украјина да користи Ф-16 за нападе на Русију

Foto: Profimedia

- Ovo nije nov stav, bio je u planu predaje (lovaca F-16). Kada smo razmatrali ovo sa komitetom danskog parlamenta za spoljnu politiku, jasno smo razumeli da je to deo samoodbrane i da takođe treba da postoji mogućnost napada na vojne objekte na teritoriji agresora - istakao je Rasmusen.

Danska je objavila u avgustu 2023. godine da će isporučiti Kijevu 19 američkih borbenih aviona F-16. Ona je druga zemlja, posle Holandije, koja je donela takvu odluku. Danska premijerka Mete Frederiksen obećala je prvih osam aviona „bliže Novoj godini“ i još pet 2025. godine.

U maju 2024. godine Volstrit džurnal i Politiko pisali su da Kijev traži da se ukinu ograničenja za upotrebu zapadnog oružja i tehnike za napad na vojne ciljeve u Rusiji. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je da se o tome razgovaralo, ali je istakao da još uvek nije dobio zeleno svetlo.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače