IZRAEL DRŽI GRANICU PREMA EGIPTU: Si upozorio da je prekid vatre apsolutni imperativ

I. Stanojević

30. 05. 2024. u 20:28

POŠTO je izraelska vojska saopštila da je preuzela kontrolu nad strateški važnom tampon zonom duž granice između Gaze i Egipta, poznatom kao Filadelfijski koridor, te da sada kontroliše celu kopnenu granicu Gaze, oglasio se kineski lider Si Đinping, zahtevom za hitan prekid vatre u Pojasu.

ИЗРАЕЛ ДРЖИ ГРАНИЦУ ПРЕМА ЕГИПТУ: Си упозорио да је прекид ватре апсолутни императив

Foto: Tanjug

To je, kako je istakao, "apsolutni imperativ, zbog velikog broja civilnih žrtava i krajnje zabrinjavajuće humanitarne situacije". Ovo, takođe, stvara dodatne, ionako pojačane tenzije između Izraela i Egipta. Filadelfijski koridor je tampon zona, široka tek stotinak metara, koja se proteže duž strane Gaze od granice sa Egiptom, duge 14 kilometara. Jedina druga kopnena granica Gaze sa Izraelom i izraelska kontrola donosi nove rizike od novih sukoba u regionu.

Si je, posle razgovora sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem, ukazao da je neophodno izbeći prelivanje sukoba na region Bliskog istoka. El Sisi je pozvao međunarodnu zajednicu da osigura da Palestinci ne budu prisilno raseljeni iz ratom razorene Gaze.

- Pozivam međunarodnu zajednicu da odmah obezbedi dugoročnu humanitarnu pomoć Pojasu Gaze i da prekine izraelsku opsadu, da zaustavi svaki pokušaj prisiljavanja Palestinaca da nasilno napuste svoju zemlju - rekao je, kako je prenela Al Džazira, El-Sisi na Forumu za saradnju Kine i arapskih država u Pekingu, prenosi Al Džazira.

U govoru na istom Forumu, kineski predsednik je istakao želju Kine za bližim vezama sa arapskim svetom. Si je naglasio da Peking snažno podržava Palestinu da postane punopravna članica UN.

Posredovanje

EGIPAT snažno podržava Palestince i osudio je vojnu kampanju Izraela u Gazi i ubistvo hiljada civila od strane Izraela u ratu. Kao i Izrael, Kairo održava blokadu na granici sa Gazom, otkako je Hamas došao na vlast 2006, budući da je Hamas izdanak islamističke organizacije Muslimanska braća, zabranjene u Egiptu. Kairo je, ipak, držao otvorene kanale sa Hamasom i posredovao u indirektnim pregovorima, nastojeći da se postigne sporazum o prekidu vatre i oslobađanju izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi.

- Kina ceni važnu ulogu Egipta u smirivanju situacije i pružanju humanitarne pomoći i spremna je da radi sa Kairom da bi se nastavilo pružanje pomoći ljudima u Gazi i promovisalo potpuno, pravedno i trajno rešenje palestinskog pitanja - saopšteno je posle razgovora.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari, naveo je da je u zoni pronađeno oko 20 tunela koje je Hamas navodno koristio za krijumčarenje oružja u Gazu. Egipatska TV je, međutim, citirala izvore koji su to demantovali, ocenjujući da Izrael pokušava da opravda svoju vojnu operaciju u gradu Rafa na jugu Gaze.

Egipat je ranije potvrdio da je uništio prekogranične tunele, čime je onemogućeno bilo kakvo krijumčarenje oružja. Visoki egipatski zvaničnik, koga citira Al-Kahera njuz, optužio je Izrael da "koristi ove navode da opravda nastavak operacije na palestinskom gradu Rafi i produžavanje rata u političke svrhe".

Si: Tri miliona i podrška u obnovi Gaze

KINESKI lider Si Đinping obećao je donaciju od tri miliona dolara agenciji UN za palestinske izbeglice i podršku za obnovu Pojasa Gaze. Posle bilateralnih razgovora, predsednici Kine i Egipta, Si i Abdel Fatah el-Sisi, prisustvovali su potpisivanju sporazuma o saradnji u različitim oblastima. Dve strane, složile su se da prodube "sveobuhvatno strateško partnerstvo" i o tome izdale zajedničko saopštenje.

U međuvremenu, stanovnici Rafe svedoče o više izraelskih vazdušnih napada i prodiranju tenkova u centralna i zapadna područja pre povlačenja, a visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije upozorava da je poslednja bolnica u Rafi jedva funkcionalna.

Visoki izraelski zvaničnik rekao je da očekuje da će se rat protiv Hamasa u Gazi nastaviti barem do kraja ove godine.

- Borbe u Gazi, nastaviće se još najmanje sedam meseci - rekao je premijerov savjetnik za nacionalnu sigurnost Cači Hanegbi, za izraelski javni radio Kan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STARO FENG ŠUI PRAVILO: Dve stvari koje nikome ne treba da pozajmljujete - veruje se da ćete privući bedu