''DOŠLO JE VREME'': Stoltenberg ponovio poziv članicama NATO-a da dozvole Ukrajini da koristi oružje alijanse na mete u Rusiji

Tanjug

30. 05. 2024. u 16:04

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je danas da je ''došlo vreme'' da članice alijanse ponovo razmotre pojedina ograničenja u vezi sa korišćenjem oružja koje je isporučeno Ukrajini, dok saveznici ostaju podeljeni kada je u pitanju korišćenje njihovog oružja na mete unutar Rusije.

ДОШЛО ЈЕ ВРЕМЕ: Столтенберг поновио позив чланицама НАТО-а да дозволе Украјини да користи оружје алијансе на мете у Русији

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Stoltenberg je to izjavio u okviru neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a u Pragu, uoči samita alijanse u julu u Vašingtonu.

On je prošle nedelje u intervjuu za Ekonomist pozvao saveznike da povuku zabranu Ukrajini da koristi oružje alijanse u napadima na vojne ciljeve na teritoriji Ruske Federacije.

Ekonomist je naveo da je Stoltenbergova jasna, iako neimenovana meta bila "politika koju vodi predsednik SAD Džozef Bajden", a kojom on određuje ciljeve koje Ukrajina može da napadne američkim naoružanjem.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nekoliko puta je uputio molbe zapadnim saveznicima za dozvolu da koristi donirano oružje na ciljevima unutar Rusije, a naročito nakon napredovanja ruskih trupa u Harkovskoj oblasti.

Rojters navodi da su članice podeljene, a da među pojedinim saveznicima vlada strah da bi takvo odobrenje moglo da uvuče NATO u direktan sukob s Rusijom.

Ruski predsednik Vladimir Putin prethodno je upozorio da bi male evropske zemlje snosile ''ozbiljne posledice'' ukoliko NATO oružje pogodi mete unutar Ruske Federacije.

Stoltenberg je u utorak na sastanku Saveta za spoljne poslove EU naglasio da NATO ima dva zadatka u ovom ratu - jedan je podržati Ukrajinu, osigurati da Ukrajina prevlada, a drugi je sprečiti da ovaj rat eskalira dalje od Ukrajine, da postane punopravni sukob između NATO-a i Rusije.

Istakao je da je ovaj potez povećao rizik od eskalacije tenzija, ali je dodao da postoji razlika između slanja oružja i obučavanja i direktnog vojnog angažovanja.

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura