BIVŠI STRUČNJAK PENTAGONA ZA ELEKTRONSKO RATOVANJE: Ruski EW sistemi imaju onesposobili su Zapadne sisteme u Ukrajini (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 05. 2024. u 21:00

NAKON sve većeg broja izveštaja iz niza zapadnih izvora koji naglašavaju uticaje naprednog ruskog elektronskog ratovanja (EW) u njegovim tekućim naporima u Ukrajini koji "menjaju igru", naučnik EMP Task Force i bivši oficir američkog Ministarstva odbrane David T. Pine je dao dalji uvid u preovlađujuće ocene ruskih sposobnosti.

БИВШИ СТРУЧЊАК ПЕНТАГОНА ЗА ЕЛЕКТРОНСКО РАТОВАЊЕ: Руски EW системи имају онеспособили су Западне системе у Украјини (ВИДЕО)

Foto MO Rusije

-Rusija ima najsposobnije sisteme za elektronsko ratovanje na svetu sa najvećim dometom i najmoćnijim ometačima GPS-a i radio frekvencija od bilo koje nacije, naveo je on, dodajući da je impresioniran „brzinom kojom su ruski ometači dugog dometa sposoban da se prilagodi ometanju novih sistema naoružanja SAD i NATO-a koji su uvedeni u sukob."

Ruski sistemi za elektronsko ratovanje „pokazali su se efikasnim u ometanju 90% sistema navođenih raketa i bespilotnih letelica koje SAD isporučuju Ukrajini da promaše cilj, što je najvažnije sistema HIMARS“, naveo je on, dodajući da će se ruski ometači GPS-a „verovatno pokazati sve efikasnijim protiv nedavno je isporučene američke rakete ATACMS povečanog dometa."

Pajn je precizirao da će se ruski sistemi za ometanje verovatno "pokazati i sve efikasnijim protiv ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane koje su isporučili SAD, uključujući rakete Patriot i Hok (Hawk), što će Rusiji omogućiti da poveća svoju vazdušnu superiornost nad Ukrajinom", naglašavajući da ova nadmoć u vazduhu značajno je doprinela velikom ruskom napredovanju u nekoliko oblasti fronta.



Izveštaji ruskog ministarstva odbrane od raspada Sovjetskog Saveza dosledno naglašavaju važnost elektronskog ratovanja, koje je obezbedilo asimetrično sredstvo za suprotstavljanje konvencionalno superiornim snagama kako bi se kompenzovao gubitak pariteta sa NATO-om u širokom spektru oblasti. U ukrajinskom teatru (bojištu), međutim, superiornost elektronskog ratovanja je uparena sa ogromnom konvencionalnom nadmoći nad ukrajinskim oružanim snagama, što podstiče spekulacije da je Rusija sačuvala mnoge od svojih vrhunskih EW sposobnosti kako bi sprečila da ih proučavaju ukrajinske zapadne pristalice. Pineova procena usledila je nakon objavljivanja publikacije Vašington posta, koja je citirala ukrajinske zvaničnike kako bi istakla da su Sjedinjene Države u potpunosti obustavile isporuku vođenih artiljerijskih granata Ekcalibur u poslednjih šest meseci nakon što su ih ruski sistemi za elektronsko ratovanje učinili neefikasnim.

Zaključeno je da je protiv ruskih sistema elektronskog ratovanja „tehnologija Ekskalibur u postojećim verzijama izgubila svoj potencijal“. Što se tiče sistema HIMARS, visoki ukrajinski vojni zvaničnik se žalio na njegovu opadajuću efikasnost da se 2023. „sve završilo: Rusi su primenili elektronski rat, onemogućili satelitske signale, a HIMARS je postao potpuno neefikasan“. Izveštaj Vašington posta sledi otkrića američkih, britanskih i ukrajinskih izvora, tri nedelje ranije, da je HIMARS postao „sve manje efikasan“ zbog ruskih mogućnosti elektronskog ratovanja.

Foto Rosoboronexport


Ruski sistemi elektronskog ratovanja su takođe ozbiljno poremetili sposobnost ukrajinskih snaga da koordiniraju, prikupljaju obaveštajne podatke i izvode napade dronovima, najistaknutije kroz poremećaj internetskih mogućnosti Starlink-a koje obezbeđuje Pentagon. U razgovoru za Njujork tajms ukrajinski zvaničnici, vojnici i stručnjaci za elektronsko ratovanje izvestili su da je ovo bio glavni pokretač nedavnih ruskih napretka, a zamenik komandanta bataljona dronova 92. jurišne brigade ukrajinske vojske primetio je: „Gubimo u borbi za elektronsko ratovanje … Jedan dan pre napada, [Starlink] se jednostavno ugasio. Postalo je super, super sporo.” „Trebalo je da budemo brzi u komunikaciji“, rekao je drugi operater dronova, žaleći se da je gubitak Starlink veze „sve učinio komplikovanijim“ i „oduzevši vreme“. Njujork tajms je zaključio da bi ovaj poremećaj „mogao da označi taktičku promenu u sukobu“ zbog „ranjivosti Ukrajine i zavisnosti od servisa“. Ovo je takođe pokrenulo „šira pitanja o Starlinkovoj pouzdanosti protiv tehnički sofisticiranog protivnika“.

militarywatchmagazine.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi slave!