NETANIJAHU IM OVO NEĆE OPROSTITI: Poslanica parlamenta jednim potezom produbila razdor u državi

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

30. 05. 2024. u 18:28

POSLANICA izraelskog parlamenta Pnina Tamano-Shata, iz stranke Nacionalnog jedinstva izraelskog ministra Benija Ganca, podnela je predlog zakona o raspuštanju Kneseta.

НЕТАНИЈАХУ ИМ ОВО НЕЋЕ ОПРОСТИТИ: Посланица парламента једним потезом продубила раздор у држави

Foto: Tanjug/AP Photo

- Sedmi oktobar je katastrofa koja zahteva da se vratimo i dobijemo poverenje naroda, da uspostavimo široku i stabilnu vladu jedinstva koja nas može bezbedno voditi pred ogromnim bezbednosnim izazovima , u ekonomiji i u izraelskom društvu. Podnošenje zakona sada će nam omogućiti da ga iznesemo na trenutnoj konferenciji - rekla je poslanica, prenosi Haarec.

Ovaj potez naišao je na osudu Likuda, vladajuće partije premijera Benjamina Netanijahua, budući da zakon podrazumeva prevremene izbore usled sukoba u Pojasu Gaze.

Iz Likuda su poručili da je raspuštanje Kneseta kapitulacija lideru Hamasa Jahji Sinvaru i da će onemogućiti povratak izraelskih talaca iz Gaze, prenosi Al Džazira.

U Izraelu se nedeljama održavaju protesti sa kojih se poziva na preveremene izbore, a demonstranti tvrde da vlada premijera Benjamina Netanijahua loše upravlja ratom u Gazi i da nije učinila dovoljno da postigne dogovor sa palestinskim Hamasom o povratku talaca iz palestinske enklave.

Ganc je sredinom meseca najavio da će se njegova opoziciona stranka Nacionalnog jedinstva povući iz koalicione vlade ako plan za posleratno upravljanje Gazom ne bude konsolidovan i odobren do 8. juna, čime je doveo u pitanje budućnost izraelske vlade.

Netanijahu ga je nakon toga optužio da "upućuje ultimatum premijeru, umesto Hamasu", a da bi ispunjenje njegovih zahteva značio "kraj rata i poraz Izraela, napuštanje većine talaca, ostavljanje Hamasa na vlasti i stvaranje palestinske države".

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: LANSIRANE HAMASOVE RAKETE - Prvi put posle četiri meseca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!